U bent hier:

Solidair met vluchtelingen

Sinds begin dit jaar klopten honderdduizenden vluchtelingen en asielzoekers aan bij de landen van de Europese Unie, vaak op de loop voor oorlog in hun thuisland. Veel van hen verdronken bij het oversteken van de Middellandse Zee. Schokkende beelden in de media maakten solidaire reacties los bij de brede bevolking.

In Vlaanderen en Brussel worden op verschillende plekken benefiets en solidariteitsacties opgezet om deze mensen te helpen. Wie zich beter wil informeren over de stand van zaken kan terecht bij lezingen of debatten, waar de crisis toegelicht wordt. Maar ook kunstenaars moeien zich op hun eigen manier met dit complexe probleem..

Wil je er zelf meer over weten of concreet de handen uit de mouwen steken? Check hier welke initiatieven er al in je buurt bestaan. 

Wereldvluchtelingendag

Op 20 juni staat iedereen nog wat meer stil bij het lot van vluchtelingen wereldwijd. Bozar doet dat met het kunstwerk A Lighthouse for Lampedusa, dat op zondag 19 juni wordt ingehuldigd op het dak van het Paleis voor Schone Kunsten. In de Ancienne Belgique vindt een dag later het concert Artists #withrefugees plaats: Brussels Jazz Orchestra staat samen met Tutu Puoane, David Linx, Brussels Vocal Project en vijf solisten van de Syrian Big Band, een orkest op de vlucht, op het podium. Zij spelen onder andere het stuk Two Small Bags, Ten Millions Dreams, een compositie over vluchtelingen van Frank Vaganée, op een tekst van Michael De Cock.

Het S.M.A.K. in Gent opent uitzonderlijk de deuren op maandag voor rondleidingen (in verschillende talen), lezingen, debat en muziek voor en door vluchtelingen.  

Alle initiatieven op Wereldvluchtelingendag

 

Onze tips

donderdag 27 april 2017

Afrika Filmfestival: Terraferma

Maaseik, Vita Humana - Vrijzinnig Ontmoetingscentrum


Van 26 april 2017 tot 29 april 2017

Zielzoekers. De voorstelling.

Menen, CC De Steiger Menen

Kamp of vakantie

Van 3 mei 2017 tot 6 mei 2017

Zielzoekers. De Voorstelling

Tielt, Theater Malpertuis

Theatervoorstelling

donderdag 18 mei 2017

Jong en ervaren, kinderen op de vlucht

Torhout, Diosecaan centrum Groenhove

Lezing of congres