Opera en klassieke muziek.

Opera en klassieke muziek: 5 niet te missen voorstellingen

Deze opera's, balletvoorstellingen en klassieke concerten mag je dit najaar niet missen.

 

1. Twee keer over tijd

De Belgische topchoreograaf Jan Martens is de komende seizoenen associate artist bij Opera Ballet Vlaanderen. In FUTUR PROCHE bouwt hij met vijftien dansers, twee kinderen en een klavecimbel aan een voorstelling over de toekomst, op zoek naar alternatieven voor de donkere toekomstbeelden die we overal zien. 

De voorstelling wordt gecombineerd met Tempus Fugit van de Zweedse choreograaf Johan Inger: ook hij heeft het met dans en klavecimbelmuziek over de tijd. 

 

2. Het leven en de liefdes van Mozart

In 1992 verblufte Anne Teresa De Keersmaeker het Festival van Avignon met haar nieuwste Rosas-productie, Mozart / Concert Ariasvandaag mogen de dansers van Opera Ballet Vlaanderen de iconische choreografie opnieuw opvoeren.

De concertaria's van Mozart zijn een voor een mini-opera's. De componist schreef ze vooral voor bevriende zangeressen en ze gaan meestal over de liefde in al haar vormen. En net als Mozart laat De Keersmaeker elk aria anders dansen: in een intiem decor gaan dertien dansers en drie zangeressen verschillende allianties aan met elkaar. Nu eens schaduwen hun bewegingen die van de piano of het orkest, dan weer is de stem een leidraad. De dansers knipogen naar Mozarts leven en liefdes en gooien soms vrolijk alle logica overboord. 

 

3. Klassieke muziek in clubsfeer

Klassieke muziek mag ook wel eens wat luchtiger zijn. Tijdens een clubconcert van het Antwerp Symphony Orchestra luister je naar de bekende ouverture tot Guillaume Tell van Gioachino Rossini: een parade van bekende klassieke deuntjes die je zeker eens live gehoord moet hebben.

Althoboïst Dimitri Mestdag steelt de show met een paar indrukwekkende solo's, Soe Nsuki praat de avond aan mekaar en achteraf kan je nagenieten in het atrium van de Koningin Elisabethzaal, dat voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een club met drankjes en een dj. 

 

4. Een zee van herinneringen

De Middellandse Zee is al meer dan 3000 jaar en van de centra van de menselijke beschaving - nog altijd bepalen vluchtelingenstromen over haar wateren de Europese agenda. Gambiste Friederike Heumann en zangeres Nihan Devecioglu lieten zich inspireren door de diversiteit van die Zee van herinneringenze mengen barokke operamuziek met Sefardische wiegeliederen, Griekse hymnen, Portugese fado, Armeense monniksliederen en mediterrane volksmuziek.

 

5. Een doldwaze opera

On purge bébé is een lichtvoetige en grappige opera, in 1910 schreven door Georges Feydeau en vandaag ingekort en opnieuw van muziek voorzien door regisseur Richard Brunel en componist Philippe Boesmans. Maak kennis met monsieur en madame, die met hun tirannieke en geconstipeerde zoon Toto een doldwaze dag beleven, tot de kamerpotten door de kamer vliegen. Wie zei dat opera altijd serieus moet zijn? 

      

Meer opera en klassieke muziek

 

Beleef weer meer

6x toptheater in het najaar

Comedy en cabaret: 6 hilarische shows

9 niet te missen concerten dit najaar

7x fantastische theatervoorstellingen voor kinderen