U bent hier:

Open Monumentendag: 10 uitzonderlijke locaties

Open Monumentendag: 10 uitzonderlijke locaties

Open Monumentendag: 10 uitzonderlijke locaties

Onze tips voor de hoogdag van het on(t)roerend erfgoed.


Tijdens Open Monumentendag, op zondag 8 september, gooien honderden monumenten in heel Vlaanderen hun deuren open, gratis en voor niets. We pikten er 10 opmerkelijke locaties uit.

 

1. De bibliotheek van Harry Potter? Nee, de Nottebohmzaal

Metershoge wanden en nissen vol boeken, bustes van beroemde schrijvers, een magisch interieur met prachtig houtsnijwerk ... In de Nottebohmzaal (foto hierboven) van de Hendrik Conscience Erfgoedbibliotheek waan je je in de bib van Hogwarts - maar je bent gewoon in Antwerpen.

Al sinds 1936 worden hier 150.000 boeken bewaard in een historische en adembenemende setting. Laat je rondleiden of wees erbij wanneer de geheimzinnige Egyptische kast wordt geopend.

 

2. Een brutaal huis zonder kamers

Hoe teken je een huis zonder kamers, waarin de slaapruimte een cirkel is, de keuken een driehoek en het bureau een vierkant? Geen idee, maar architect Juliaan Lampens deed het in de jaren 70. Hij creëerde in Sint-Martens-Latem de brutalistische Woning van Wassenhove in een harmonieus spel van ruw beton, speels licht en warm hout.

Een huis zoals je er nog nooit een zag. Wie er wat meer tijd wil doorbrengen, kan de woning zelfs boeken via Airbnb.

 

3. 19de-eeuws theater in de Bourla

De Antwerpse Bourla is alles wat je je inbeeldt als je aan een 19e-eeuws theater denkt: dieprode zeteltjes en dito gordijnen, gouden ornamenten, rijen balkons tot aan het plafond en geen vierkante centimeter die niet versierd is. 

De toneeltoren bevat zelfs nog de oorspronkelijke - en nog functionerende! - houten theatermachinerie uit 1834. Die wordt gebruikt om decorstukken omhoog, en dus uit het zicht van het publiek, te hijsen.

 

4. Beklim de minaret van de Tevhid Moskee

In de jaren 60 kwamen de Turkse mijnwerkers in Maasmechelen samen in een houten barak. Nu staat er een luisterrijk gebouw met minaret, een toren van waaruit de imam de gelovigen oproept tot het gebed.

Een rondleiding met gids geeft je een unieke kijk in een moskee én je kan de minaret beklimmen voor een prachtig uitzicht. Nadien kan je proeven van heerlijke Turkse gerechten, hapjes en dranken.

 

5. Neem de tram naar 1887

In Schepdaal vind je nog een buurttramstelplaats uit 1887. Eerste of tweede klas: alle tramstellen hadden sierlijk afgewerkte interieurs en gezellige gordijntjes. Bewonder de uitzonderlijke collectie oude tramstellen en zelfs een koninklijk rijtuig.

Zelf een ritje maken in een oude tram? Dat kan op het tramfestival in De Haan.

 

6. Naar de cinema zoals 100 jaar geleden

In het salon van het Belle Epoque Centrum in Blankenberge bekijk je films zoals in 1895. Toen verrasten de gebroeders Lumière hun publiek in Parijs met korte filmpjes over een trein in een stationnetje of een baby die zijn eerste papje kreeg. De films worden geprojecteerd op het witte doek terwijl de pellicule ratelt door de projector en een pianist live begeleiding verzorgt. 

 

7. Een zwerftocht door de dokken

Op de rafelige breuklijn tussen stad en haven in Antwerpen ligt een ruw en roestig gebied. Havengeschiedenis is óók geschiedenis: negen historische droogdokken van meer dan 100 jaar oud, een pomphuis en twee werkhuizen voor scheepsherstellers zijn de stilzwijgende getuigen. Trek stevig schoeisel aan voor een tocht door ruw industrieterrein.

 

8. De torens, scènes en loges van de Vooruit

Slemppartijen van de Duitse bezetters, het beruchte concert van Nirvana, de adoptie van de kinderen van de Spaanse burgeroorlog, een snoepwinkel die vervelt tot open atelier ... De iconische Gentse Vooruit herbergt een haast eindeloze reeks straffe verhalen.

Zondag brengt een bezoek je op plekken waar gewone stervelingen normaal niet komen: repetitieruimtes, backstage, de zolder en natuurlijk het torentje met prachtig uitzicht op Gent.

 

9. De likeurstokerij van Elixir d'Anvers

In de vroege ochtend van 19 maart 1863 legt François-Xavier de Beukelaer, na jaren proberen en proeven, de laatste hand aan het recept voor zijn Elixir d'Anvers

125 jaar geleden bouwde 'FX' op het Antwerpse Zuid de huidige likeurstokerij, nu een van de oudste distilleerderijen van België. Bezoek het historisch magazijn en de productiehal, compleet met destilleerkolven en eikenhouten vaten

 

10. Konijnenvachtjes snijden in de vellenfabriek

Sinds 1921 prijkt in Lebbeke een 'vellenfabriek' of haarsnijderij. Hier werden de pelzen van konijnen en hazen verwerkt: het haar werd verwijderd om te vervilten tot chique hoeden. 

Pas een half jaar geleden stopte het bedrijf haar activiteiten. Er komen binnenkort woningen op de site - dit is dus de laatste kans om de fabriek te bezoeken.  

 

Ook voor de kleinsten valt er heel wat te ontdekken op Open Monumentendag. Ontdek het aanbod voor kinderen.

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.

Alle activiteiten op Open Monumentendag

Geen resultaten gevonden.