U bent hier:

Op zoek naar het licht

Op zoek naar het licht

Oké, de winter is best gezellig, met al die extra sjaals en truien en warme drankjes. Maar de eeuwige duisternis, daar hebben wij het toch moeilijk mee. Ook een acuut tekort aan vitamine D? Geen nood, wij hebben het licht gezien en verzamelden speciaal voor jou de acht helderste activiteiten van deze winter. 

 

Hier zien wij het licht:

1. Fonkelende sprookjesfiguren in de Zoo van Antwerpen

De Zoo van Antwerpen verandert ieder jaar tijdens de donkerste dagen in een baken van licht: van 30 november tot 13 januari kan je naar China Light ZOO. Indrukwekkende Chinese lichtfiguren vertellen het mythische verhaal van de lotusprinses en haar lief, over hartstocht en drakenboten. Achteraf hou je het warm met chinese thee en noedels - of jenever en smoutebollen, als het wat traditioneler mag.

 

2. Een doe-het-zelftentoonstelling in Gent

De Gentse Chinastraat licht op vrijdag 7 december op met een bijzondere tentoonstelling. Kunstenaars arriveren er rond zonsondergang met hun eigen beamer onder de arm: dan is het slechts een kwestie van een gepaste muur of scherm vinden en de tijdelijke lichtgalerij is vertrokken. Bring Your Own Beamer combineert visuele en digitale kunst met installaties, muziek en performance. En allemaal even schitterend!

 

3. Een reis langs de planeten in Knokke

In Knokke neemt niemand minder dan de Kleine Prins je mee op pad doorheen het heelal - of toch langs acht gloednieuwe lichtinstallaties. Een app vertelt je ondertussen het bijbehorende verhaal. Het lichtfestival loopt tussen 8 december en 6 januari

 

4. Een spoor van lichtjes in het Mechelse Vrijbroekpark

Op vrijdag 14 december hult het Vrijbroekpark in Mechelen zich in duisternis. Gelukkig wijzen fonkelende dwaallichtjes je de weg tijdens deze Vurige Winteravond, en loop je geregeld een vuurkunstenaar tegen het lijf. Spannend, maar vooral heel mooi en sfeervol. 

 

5.Vurig straattheater in Jette

Straatkunstenfestival Voenk in Jette organiseert dit jaar voor de tweede keer een wintereditie. Op vrijdag 21 december kan je tijdens Wintervoenk genieten van een avond vol circus, theater, muziek en vooral heel veel vuur.

 

6. Een betoverend lichtparcours in Leuven

Leuven presteert een technologisch hoogstandje: tijdens Wintertijd kan je (van 22 tot 30 december) een parcours volgen doorheen de stad langs indrukwekkende lichtkunstwerken. Een gorilla klautert omhoog langs een gevel, een orka plonst in een zwembad, Fiere Margriet wordt in de Dijle gekieperd en een mysterieus poppenhuis laat achter zijn gevel kijken. En als je dan toch door Leuven dwaalt: vergeet niet langs de kerstmarkt te passeren! 

 

7.  Een warme gloed in Bokrijk

Tijdens haar Winteravonden, van 26 tot 30 december en van 4 tot 6 januari, baadt Bokrijk in een warme gloed. De nostalgische winterkermis gooit je terug in de tijd, en ondertussen baant een licht- en vuurparade zich een weg doorheen het domein. In het weekend wordt de avond bovendien afgesloten met een spetterend boeketje vuurwerk. 

 
8. Indrukwekkende lichtkunst in Brussel

Alle grote steden hebben tegenwoordig een lichtfestival, dus Brussel ook. Tijdens Bright Brussels, van 14 tot 17 februari, leiden acht indrukwekkend fonkelende installaties je dwars door de stad. Nog even wachten dus, maar duid de datum toch al maar aan in je agenda. Valentijnsdate, iemand? 

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.

 

Winteravonden Bokrijk