UiT

Op citytrip naar Turnhout

Dit zijn de mooiste wandelingen, musea en bezienswaardigheden in de hoofdstad van de Kempen.

De Kempen, land van boeren en velden? Toch niet. Of toch zeker niet alleen het land van boeren en velden, want je vindt er ook Turnhout, een stad vol verrassingen. We voorzien je met plezier van een to-dolijstje voor je volgende bezoek.

 

Vlaamse meesters spotten

Een rondje door het centrum van Turnhout maakt snel duidelijk dat deze stad al lang bestaat. Kuier door het prachtige Begijnhof (UNESCO werelderfgoed), bewonder het oude kasteel van de Hertogen van Brabant of spring eens binnen in de Sint-Pieterskerk, en je zou zo vergeten dat we al in de 21ste eeuw leven.

 

Kaartje leggen

Iedereen mag mee naar Turnhout. Zelfs je museumpas, want er zijn verrassend veel musea om in rond te neuzen. Het Begijnhofmuseum laat je binnengluren in de verdwenen wereld van de begijnen, terwijl het Taxandriamuseum vertelt over de mysterieuze geschiedenis van de Antwerpse Kempen en haar kantproductie (wist je dat de kantstukjes die ze in Brugge aan toeristen verkopen vroeger gewoon uit Turnhout kwamen?).

Onze persoonlijke favoriet is toch het Nationale Museum van de Speelkaart. Want Turnhout blijkt niet alleen de hoofdstad van de Kempen te zijn, maar ook die van de speelkaart: zowat elk kaartspel ter wereld rolde hier van de drukpers. Je leert in het museum alles over het productieproces van kaarten, en als je geluk hebt wordt de authentieke stoommachine voor je ogen in gang getrokken.

 

Wandelingetje maken

Naast geschiedenis en speelkaarten valt er in Turnhout ook natuur te spotten. Laat het stadscentrum achter je en trek naar het Vennengebied, waar een uitkijktoren je een panoramisch zicht over de streek verschaft. En neem vooral de pittoreske Klein Engelandhoeve als uitgangspunt - hier stoppen ze je met plezier een picknickmand voor onderweg in handen. 

Dan is er nog het water: volgens de experten is het kanaal Dessel-Schoten in Turnhout op zijn mooist. Wandel langs het water, zie de indrukwekkende sluizen in actie en sla ook zeker de mooie jachthaven niet over. 

 

Genieten van film en theater

's Avonds geniet je van de beste in Cultuurhuis de Warande van het beste theater, een prikkelende expo of een heerlijk concert. Of leun achterover voor een topfilm in de bioscoop

 

Heb je een UiTPAS? Dan kan je op heel wat plekken in Turnhout een punt sparen. En als je tien UiTPASpunten verzameld hebt, dan kan je die bijvoorbeeld inruilen voor een mooie wandel- of fietskaart.

 

Lees ook 

Op citytrip in Diest

Op citytrip naar Mechelen

Op citytrip naar Aalst