Grote Markt Roeselare

Op citytrip naar Roeselare

Een uitstapje in eigen land gepland? Ga eens voor Roeselare: een stad vol gezellige straatjes, indrukwekkende gebouwen en groene hoekjes.

Hoofdstad van de koers

Vergeet Oudenaarde, de echte hoofdstad van de Vlaamse Koers is Roeselare (aldus de Roeselarenaren). Inwoner Odiel Defraeye won als eerste Belg de Tour, en de stad bracht sindsdien heel wat wereldkampioenen voort. Dat hier het Museum van de Wielersport gevestigd is is dus geen toeval: in KOERS mag je je verwachten aan uitzonderlijke trofeeën, bijzondere fietsen en een spannende ontdekkingstocht voor kinderen. Met een museumpas bezoek je het museum gratis. 

KOERS is - hoe kan het ook anders - aangesloten op het netwerk van fietsknooppunten, en daarom de ideale pauze tijdens een fietstochtje door de streek. Je kan er zelfs douchen en je elektrische fiets opladen, en voor de bevoorrading is er natuurlijk ook een KOERScafé

 

(Bier)cultuur

Ook voor een streepje cultuur ben je in Roeselare op de juiste plek. Kenniscentrum ARhus is niet alleen een sterk staaltje moderne architectuur maar ook een bibliotheek en een ontmoetingsplek, met een adembenemend uitzicht vanaf de hoogste verdieping. Je kan er ook terecht voor tentoonstellingen, boeiende lezingen en uitstekende koffie

De AR in ARhus verwijst naar Albrecht Rodenbach: een van de bekendste Roeselarenaars en tevens uitvinder van het bier dat hij naar zichzelf noemde. Een bezoekje aan de Rodenbachbrouwerij is dus verplicht als je in de stad bent, en je dorst lessen ook. 

 

Parken, kunst en kastelen

Tijd om een luchtje te scheppen? Duik dan in het Sterrebos, een gigantisch parkdomein rond het mooie kasteel van Rumbeke. De paden liggen in een stervorm en leiden je langs poelen, vijvers en stokoude platanen. Nog voer voor een mooie wandeling: de parkbegraafplaats, op een boogscheut van het centrum. Dat is immers geen kille plek, wel een groen park vol indrukwekkende monumenten en historische graven - het Père Lachaise van Roeselare, zo je wil. 

Als je je wandeling liever combineert met wat kunst, dan raden we Muze'um L aan: een museum van licht en landschap, gebouwd pal op een lichtmerediaan. Het bijzondere gebouw ziet er op elk moment van de dag (en het jaar) anders uit, en verandert door de inval van het licht in een gigantische sculptuur. 

 

Lees ook

Reeks
Citytrips