UiT

Op citytrip naar Brussel

Deze zomer op citytrip in eigen land? Begin met Brussel, want je vindt er zoveel meer dan chocolade en frieten. We leiden je langs de mooiste, groenste en meest bijzondere hoekjes van de hoofdstad.

 

De klassiekers

Een bezoek aan de hoofdstad begin je best met de klassiekers: vertrek op de Grote Markt en ga op zoek naar het standbeeld van 't Serclaes - volgens de legende kent iedereen die erover wrijft een jaar geluk in de liefde. Maak een kleine omweg langs Manneke Pis, werp een blik op prachtige gebouwen als het Stadhuis en de Beurs en zak af naar het Heizelpark voor een obligaat bezoek aan dat andere architecturale hoogstandje, het Atomium. Neem de roltrappen helemaal naar boven voor een prachtig uitzicht over de stad. 

 

De museumparels

De Musea voor Natuurwetenschappen en Schone Kunsten ken je misschien al, maar Brussel telt nog tientallen andere musea waar je kunst, geschiedenis of architectuur ontdekt. Dit zijn onze favoriete verborgen parels:

  • Het Coudenbergpaleis geeft je toegang tot de laatste overblijfselen van het statige paleis dat Keizer Karel ooit bewoonde in Brussel: de kelders. De rest werd in 1731 verwoest door een brand, maar hier pik je toch een vleugje mee van wat ooit een van de meest indrukwekkende bouwsels van Europa was. 

  • Als je toch het Atomium beklimt, spring dan vlakbij eens binnen in Design Museum Brussels: je kan er heel wat designstukken bewonderen. 

  • Het MIMA (of Millennium Iconoclast Museum of Art, in 't lang) ligt in de hippe Kanaalzone van Molenbeek en toont brandend actuele kunst, van street art tot performance. 

En het allerbeste? Met een museupas bezoek je al deze musea helemaal gratis. 

 

De groene hoekjes

Je zou het niet denken, maar naast indrukwekkende architectuur en veel geschiedenis vind je in Brussel ook heel wat groene plekjes

  • Het Elisabethpark strekt zicht uit langs beide zijden van de laan die het centrum verbindt met de Basiliek van Koekelberg. De ene kant is een rustige oase voor wandelaars en fietsers, de andere kant is wat levendiger met het perfecte parcours voor joggers en een speeltuin. 

  •  De Kruidtuin, geklemd tussen het verkeer in het Noorden van Brussel, is een schitterend terrasvormig park in verschillende stijlen, van het laagste plateau in Engelse stijl tot het Franse barokgebouw met twee grote serres. 

  • Als je je iets verder uit de stad durft wagen, trek dan naar het Zoniënwoud: het oudste bos van België, vol majestuezue beuken en zeldzame vogels, doet je zo vergeten dat je op een paar kilometers van het drukke Brussel rondloopt. 

 

Lees ook

Reeks
Citytrips