Citytrip aalst

Op citytrip naar Aalst

Daguitstap gepland in eigen land? Kies voor Aalst: ga eens een dagje op verkenning in de stad van de Ajuinen en ontdek prachtige gebouwen, kunst op bijzondere plekken en groene hoekjes.

 

In de voetsporen van het verleden

In de oudste historische kern van Aalst vind je 't Gasthuys, een museum gevestigd in het oude hospitaal van de stad, dat al gebouwd werd in 1243. Hier leer je alles over de stad en haar eigenzinnige inwoners. Ontdek hoe Aalst er in de middeleeuwen uitzag, ontmoet bekende Aalstenaars als Priester Daens en Louis Paul Boon, en duik helemaal in de vele carnavalstradities van de stad. 

Eerder geïnteresseerd in de muzikale geschiedenis van Aalst? Trek dan je wandelschoenen aan voor de Belpop Bonanza Stadswandeling. Jan Delvaux en Dj Bobby Ewing loodsen je langs tien plekken waar muzikale geschiedenis geschreven werd: scan onderweg de QR-codes en kom er alles over te weten. 

 

Het Belfort binnenstebuiten

Zet je bezoek aan Aalst verder op de Grote Markt: de grootste blikvanger is hier het Belfort, het middeleeuwse schepengebouw met belforttoren en gebedshuisje. Een keer per maand kan je het gebouw zelf bezoeken, en op alle andere dagen kan je er virtueel rondwandelen.

 Vlakbij de Grote Markt ligt nog een historisch erfgoedmonument: de Sint-Martinuskerk. Het pronkstuk van de kerk is het indrukwekkende altaarstuk, De Pestlijders van niemand minder dan Rubens. Klim via een wenteltrap helemaal naar de zolder van de kerk voor de expo Iedereen Rubens, waar het schilderij van de Vlaamse meester tot leven komt. Levensgrote projecties vertellen hoog boven de gewelven het verhaal van het schilderij, zijn meesters en opdrachtgevers. 

 

Gezellig in 't groen

Tijd om een luchtje te scheppen? Zet koers naar een van de vele groene hoekjes van Aalst. Het mooie Stadspark, op een boogscheut van de Grote Markt, is een oase van rust: je wandelt langs speeltuinen, visvijvers en heel wat charmante gebouwen zoals het oude melkhuisje. 

Andere groene parels in en rond Aalst zijn het Kravaalbos (dat vooral in het voorjaar spectaculair is, met een tapijt van boshyacinten), het Heuvelpark en de Gerstjens, met heel wat speeldomeinen voor kinderen. 

 

Heb je een UiTPAS? Dan kan je op heel wat plekken in Ieper een punt sparen. Die kan je vervolgens inruilen voor museumtickets, een stadsgids of iets anders leuks. 

 

Lees ook

Reeks
Citytrip