De Grote Markt van Mechelen

Op citytrip in Mechelen: 7 tips

Zin in een verrassend uitstapje naar een mooie stad? Trek naar Mechelen voor boeiende musea, indrukwekkende gebouwen en geurige parken.

1. Vanuit de hoogte

Om meteen een overzicht over de stad te krijgen begin je je dagje Mechelen bovenop de Sint-Romboutstoren.

Beklim de 538 treden en duik onderweg in de verschillende torenkamers voor een streepje geschiedenis: ontdek de kraankamer, de twee beiaarden of de askelder, die merkwaardig genoeg bovenin de toren zit.

Eenmaal boven mag je de glazen skywalk betreden en word je beloond met een panoramisch uitzicht over de hele stad.

2. Terug in de tijd

De smaak van de geschiedenis te pakken? Zet je weg dan verder naar het Hof van Busleyden. Ooit woonde hier Margareta van Oostenrijk, landvoogdes van de Nederlanden en stadsheldin van Mechelen.

Intussen is haar renaissancepaleis een museum over de geschiedenis van Bourgondië. Je vindt er kunst van Vlaamse meesters, indrukwekkend gedetailleerde Besloten Hofjes en een prachtige binnentuin.

3. Om nooit te vergeten

Voor recentere geschiedenis kan je naar Kazerne Dossin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden van daaruit meer dan 25.000 joden gedeporteerd naar concentratiekampen. vandaag vertelt het museum hun verhaal, en legt het de link met hedendaagse verhalen die te maken hebben met mensenrechten. 

Als je een museumpas hebt, kan je zowel het Hof van Busleyden als Kazerne Dossin gratis bezoeken. 

4. In het groen

Tijd om een luchtje te scheppen? Ga op zoek naar de vele groene hoekjes van Mechelen.

Maak een rondje in de gezellige kruidtuin, of snuif de geur op van meer dan 100 dahlia-, fuchsia- en rozensoorten in het Vrijbroekpark.

Of maak een wandeling rond het kasteel van Domein Tivoli, waar je meteen even kan pauzeren bij een drankje.

5. Lunch in het Predikheren

Het barokke Predikherenklooster was achtereenvolgens een klooster, hospitaal en kazerne. Het werd prachtig gerestaureerd en nu is het een van de mooiste bibliotheken van Vlaanderen.

In Bar Bib kan je heerlijk lunchen of een koffietje drinken, in of met zicht op de gezellige binnentuin van het klooster.

6. Kuieren door het Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof verfraait al sinds de 16de eeuw de binnenstad van Mechelen, met kleine begijnwoningen en schilderachtige beluikjes achter kleine poortjes. De mooiste straatjes zijn de Hoviusstraat, de Zalighedenstraat, de Conventstraat en de Nonnenstraat.

Dankzij het typisch Vlaamse karakter en de aparte architectuur heeft het Groot Begijnhof een plekje op de Unesco-lijst van werelderfgoed.

7. Verborgen parel: de Wintertuin

Als het te koud is voor een wandeling in open lucht, dan is er nog een verborgen parel in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, net buiten Mechelen.

In het oude meisjespensionaat van de Zusters Ursulinen schuilt daar een prachtige wintertuin, met een adembenemende glas-in-loodkoepel in art-nouveaustijl. In de tuin groeien het hele jaar door planten en bloemen, en ook in de kleurrijke koepel vind je heel wat fauna en flora terug.

Je kan de wintertuin elke zondagnamiddag bezoeken.

Heb je een UiTPAS?

Dan kan je op heel wat plekken in Mechelen een punt sparen. En als je tien UiTPASpunten verzameld hebt, dan kan je die bijvoorbeeld inruilen voor een mooie wandelgids van Mechelen. 

Jouw voordeelkaart voor verrassende vrije tijd buitenshuis.

Hier koop je een UiTPAS
Reeks
Citytrips