UiT

Op citytrip in Diest

Een kleine stad vol verborgen plekjes.

In de stad valt altijd iets te beleven en altijd iemand te ontmoeten. Maar moet het daarom altijd Antwerpen, Brussel of Gent zijn? Wij vinden van niet, en dus neemt UiTinVlaanderen je mee naar onontgonnen terrein, naar kleine steden vol verborgen plekjes - zoals Diest.

 

Middeleeuwse gebouwen en nachtelijke geheimen

Diest, te vinden op de grens tussen Vlaams-Brabant en Limburg en aan de oevers van de Demer,  was in de middeleeuwen ook al een bloeiende stad en dat is nog steeds te merken. Overal stuit je er op stokoude huizen, kerken en andere gebouwen. Loop zeker ook eens binnen in het prachtige Begijnhof: vandaag kan je er terecht voor voorstellingen en films, en op iedere eerste zondag van de maand ook voor een tweedehandsboekenbeurs. Nieuwsgierig naar het oude Diest? Laat je dan op sleeptouw nemen door de nachtwachter, die je meeneemt naar de middeleeuwse stad en al haar nachtelijke geheimen onthult.

 

Koffie slurpen en bier brouwen

In al die oude gebouwen valt ook vandaag nog heel wat te ontdekken. Het Dambord, een van de oudste huizen van de stad, herbergt nu een koffiebar die even klein als gezellig is, en waar je tijdens het koffieslurpen geregeld lokale kunst kan bewonderen. In de kelders van het stadhuis vind je dan weer het stadsmuseum De Hofstadt, en de daarnaast gelegen Sint-Sulpitiuskerk verbergt een aantal hoogst interessante religieuze kunstschatten. In de oude brouwerij Loterbol vloeit nog steeds ambachtelijk bier uit de tap: elke eerste zaterdag van de maand mag je er gaan proeven.

 

Weidse velden en holle wegen

Diest is er trouwens niet alleen voor citytrippers, maar ook voor wandelaars en fietsers. Trek naar het Webbekoms broek voor rust en stilte, of naar de oude citadel voor verlaten militaire gebouwen en stadsomwallingen, overgenomen door de natuur - maar ook door de kunstacademie en regelmatig door een hippe pop-upbar. Of spring op je stalen ros en ontdek weidse velden, holle wegen en de oudste eik van België.

 

Lees ook

Reeks
Citytrip