U bent hier:

Nacht van de Duisternis

Nacht van de Duisternis

Licht uit, ogen open

Nachtraven, verenigt u! Op zaterdag 20 oktober, Nacht van de Duisternis, worden her en der in Vlaanderen de openbare lichten gedoofd om plaats te maken voor totale duisternis. Waarom, vraagt u? Omdat we er eigenlijk te veel hebben. Maar ook omdat het de ideale gelegenheid biedt om eropuit te trekken, en om eens naar de prachtige sterrenhemel te kijken - zonder lichthinder.

 

Nachtelijke tochten

In heel wat steden en gemeenten gaat de openbare verlichting uit, en vaak valt er daarnaast nog vanalles te beleven. Je kan bijvoorbeeld de natuur in trekken om al de nachtdieren te spotten die in het donker naar buiten gescharreld komen: ook voor de nachtvlinders en vleermuizen is de Nacht van de Duisternis een feest. Sommige wandelingen worden vergezeld door een literaire ode aan de nacht: poëzie klinkt altijd beter in het donker, niet?

Toch liever wat licht in de duisternis? Veel wandelingen worden verlicht met theelichtjes of zaklampen. En in Tienen grijpen ze hun kans om het nog eens over fietsveiligheid te hebben: alle lichten worden er gedoofd, maar de fietslichtjes blijven vanzelfsprekend aan en spelen de hoofdrol in een flikkertocht door de stad.

 

Sterrenstaren 

Ook de sterreninstituten vieren hun hoognacht: het gebrek aan lichtvervuiling zorgt voor het ideale moment voor een nachtje sterrenkijken. Dat kan in de officiële sterrenwachten zoals de Cosmodrome in Genk, maar ook heel wat lokale verenigingen stellen met plezier hun telescopen voor je op - nu nog duimen voor een heldere nacht!

 

Klaar om de nacht in te trekken? Bekijk dan hier alle activiteiten tijdens Nacht van de Duisternis. 

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.

Geen resultaten gevonden.
Nacht van de Duisternis