U bent hier:

Naar de middeleeuwen zonder teletijdmachine

Naar de middeleeuwen zonder teletijdmachine

Naar de middeleeuwen zonder teletijdmachine

Geniet van prachtige folklore!


Baal je ook altijd dat je geen professor Barabas in je vriendenkring hebt? Geen nood! Ons land bulkt van de alternatieven.

Overal in Vlaanderen worden prachtige folkloristische tradities in ere gehouden die je honderden jaren terug in de tijd katapulteren. Suske & Wiske hadden veel gedoe kunnen voorkomen.

Onze 4 voorjaarsfavorieten!

 

1. Processies en ommegangen

In een soort traditionele stoet wordt een thema of verhaal afgebeeld, oorspronkelijk vaak christelijk. Zoals met carnaval, maar dan serieuzer.

Brugge

Een van de bekendste is de Heilig Bloedprocessie in Brugge, ontstaan in 1304. Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie. Ruim 1.700 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren in de Bourgondische stijl van gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers.

Brussel

Ook de Ommegang van Brussel is een belevenis. De oorsprong lag bij het overbrengen van een miraculeus Mariabeeld. De huidige versie reconstrueert de intrede van keizer Karel V en zijn zoon Filips II van Spanje in 1549. 

En ook ...

Er zijn traditionele ommegangen in bijvoorbeeld Lede, Koolzak (dat is in Wervik) en Moen (dat is in Zwevegem). Zo leer je weer wat dorpen kennen.

Zin in een moderne (alhoewel) versie? Neem dan een kijkje bij de tractorprocessie in Orsmaal-Gussenhoven. Dat is een deelgemeente van Linter. Dat ligt tussen Tienen en Sint-Truiden.

 

2. Meiboomplantingen

Een meiboom is een versierde paal of boom die in mei wordt geplant - vandaar de naam. Dit gaat gepaard met allerlei rituelen. De boom wordt bijvoorbeeld in een optocht aangevoerd, vergezeld van versierde meiwagens. Soms loopt er een muziekkorps bij met zelfgemaakte hoorns of fluitjes om boze geesten te verjagen. Rondom de meiboom worden soms al dansend linten verweven

Je kan dit bijzonder spektakel bewonderen op verschillende plaatsen van Oost-Vlaanderen tot Limburg

 

3. Koningsschieten

Vele schuttersgilden organiseren jaarlijks (of minder) een traditionele wedstrijd: het koningsschieten. Een houten vogel, bovenop een hoge paal of boom, moet eraf geschoten worden met een handboog, een kruisboog, een windbuks of een vuurwapen. Dit gebeurt in kleurrijke historische kledij.

Weetje: de schuttersgilden waren de middeleeuwse politie. Ze traden op bij oproer en calamiteiten zoals brand. Nu hebben ze alleen nog een sociale en culturele functie.

Je vindt dit festijn vooral nog in Antwerpen en Limburg.

 

4. Vinkenzetten

Misschien geen middeleeuwse traditie, maar toch het vermelden waard. Vinkeniers tellen gedurende een uur het aantal liedjes van hun vink (in een geblindeerde kooi!). Wie het meeste liedjes heeft gezongen, wint. Ze turven met een krijtje streepjes op een houten telstok. Een getrainde wedstrijdvink zingt zeker 10 keer per minuut - dat moet dus een flinke stok zijn.

Het lied moet volledig zijn en eindigen op suskewiet. Heel wat vinkeniers leren hun vogels het juiste liedje aan door hen naar een cd te laten luisteren

Weetje: alleen de inheemse boomgaardvink zingt iets wat eindigt op wiet. Je hoort soms vinken die een licht ander lied zingen - doorgaans eindigend op eeuw. Dit wordt ‘Waalse zang’ genoemd. ‘Waals’ verwijst niet naar Wallonië, maar naar het Oudnederlandse woord voor alles wat vreemd is. 

De vinkensport is vooral populair in Oost- en West-Vlaanderen

 

Meer folklore en kermissen

Van 22 mei 2019 tot 26 mei 2019

Circus Barones " Surprise"

Geel, Parking voetbal KSAV St.Dimpna

Kermis of feestelijkheid

zondag 26 mei 2019

Ontbijtbuffet D&W

Dessel, Armand Melis Stadion

Kermis of feestelijkheid

Van 18 mei 2019 tot 26 mei 2019

Het circus Pepino komt naar Asse, mei 2019

Asse, Asse, Asphaltco

Kermis of feestelijkheid

zondag 26 mei 2019

Waalborria Familiefestival

Asse, Waalborre

Kermis of feestelijkheid

zondag 26 mei 2019

Familienamiddag: 'Bezige beestjesdag'

Hasselt, Domein Kiewit

Kermis of feestelijkheid

Van 22 mei 2019 tot 26 mei 2019

Circus Pipo 2019 RANST, De Moervelden, Bistweg

Broechem (Ranst), De Moervelden

Kermis of feestelijkheid

zondag 26 mei 2019

Schoolfeest Basisschool De Luchtballon

Geel, BS De Luchtballon

Kermis of feestelijkheid

zondag 26 mei 2019

Koningsschieting Schuttersgilde

Sint-Job-In-'t-Goor (Brecht), Gildelokaal Parking voetbalvelden

Kermis of feestelijkheid

zondag 26 mei 2019

Samen aan Tafel op Dag van het Park

Eeklo, Heldenpark

Kermis of feestelijkheid

zondag 26 mei 2019

DRIEJAARLIJKSE KONINGSCHIETEN

Vlimmeren (Beerse), De Pegger

Kermis of feestelijkheid

Bekijk meer tips