Josep Molina

Muziek, film en eerste hulp voor Oekraïne

Concerten, filmvertoningen, lezingen, workshops ... De opbrengsten van deze benefieten gaan integraal naar de Oekraïense bevolking en de slachtoffers van de oorlog.

 

1. Klassieke muziek voor Oekraïne

Uit solidariteit met de Oekraïense bevolking, en omdat klassieke muziek verbindt en troost, slaan heel wat kunsthuizen in België de handen in elkaar voor een meerdaagse benefiet: Classical Music for Ukraine. Onder meer in BOZAR in Brussel, de Bijloke in Gent, Concertgebouw Brugge en Flagey  in Brussel kan je van 25 tot 29 maart naar concerten gaan kijken, met heel wat nationale en internationale artiesten op het podium. 

 

2. De Oekraïense loopgraven op het witte doek

Loopgraven en gestileerde zwart-witfotografie: het lijkt alsof je in de film Trenches naar de vorige eeuw gekatapulteerd wordt, maar helaas is niets minder waar. Al sinds 2014 is er geweld in het oosten van Oekraïne. De ervaren oorlogsjournalist en fotograaf Loup Bureau documenteerde maandenlang het leven in de Oekraïense loopgraven op slechts enkele kilometers van hun vijand.

De film wordt vertoond op 23 en 27 maart vertoond op DOCVILLE, het documentaire filmfestival in Leuven: alle opbrengst gaat naar The Voices of Children Foundation, een organisatie die steun biedt aan kinderen die getroffen zijn door de oorlog. 

 

3. Helpen met eerste hulp

Wat doe je bij een ongeval? Hoe verzorg je een huid- of brandwonde? Wat moet je doen als er iemand flauw valt? Het Rode Kruis van Oostende geeft op zondag 27 maart initiaties EHBO voor kinderen en jongeren van alle leeftijden, tussen zes en zestien jaar. Zo leer je iets bij en steun je meteen ook het goede doel, want je inschrijvingsgeld gaat integraal naar Oekraïne. 

 

4. Een concert voor het goede doel

Bij de duizenden mensen die de afgelopen weken moesten vluchten uit Oekraïne is ook Anna Hodorovskaya, een zangeres die in haar thuisland onder andere The Voice won. Ze trad eerder al op in de grote liveshow voor 1212, en in april geeft Anna ook nog een benefietconcert in Herk-de-Stad. Alle opbrengst gaat naar de ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen die momenteel in Vlaanderen verblijven.