U bent hier:

Musea in Brussel

Triomfboog van het Jubelpark

Musea in Brussel

Een overzicht van alle Brusselse musea.


Brussel, het bruisende hart van België en Europa! Onze hoofdstad is bovendien een echt walhalla voor museumliefhebbers, met zijn vibrerende kunstscene, zijn onverwachte architectuurparels en zijn statige kunsttempels als BOZAR. Pardon? Je kent de Brusselse musea nog niet? Geen probleem, we loodsen je langs enkele culturele parels. Klaar? Ready? En route!

Ketjes en klassiekers

Hoe je het ook draait of keert: bij een bezoekje aan Brussel kan je de Grote Markt en dat kleine ventje met zijn grote nood moeilijk overslaan. Wist je trouwens dat dat ventje een eigen museum heeft? De ongelooflijke verzameling kostuums van het beroemde ketje werd vroeger bewaard in het Broodhuis, maar is nu dus te bewonderen in het museum GardeRobe Manneken-Pis. Over beroemde ketjes gesproken: ook René Magritte kreeg zijn eigen museum. Je kan zijn werken spotten in het toepasselijke Magritte Museum op het Koningsplein.


Schone kunsten

De Belgische art-nouveaumeester Victor Horta ontwierp heel wat schone musea voor de stad Brussel. Onze persoonlijke favoriet: het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) met zijn meer dan 4.200 vierkante meter tentoonstellingsruimte. Maar ook het Charliermuseum en het Autrique-huis zijn naar de hand van de getalenteerde architect. Tot slot kreeg ook hij een eigen museum. Het Hortamuseum is gevestigd in zijn voormalige huis en atelier.


Doe mij maar hedendaags

Hoera, Brussel heeft er sinds 2016 een nieuwe museumspruit bij: het Millennium Iconoclast Museum of Art, kortweg MIMA, ligt in de boomende kanaalzone van Molenbeek. Nog zo’n jong veulen is het WIELS. Het museum bestaat nog maar sinds 2007, maar groeide in die korte tijd uit tot een van de voornaamste tentoonstellingsplaatsen voor hedendaagse kunst in Europa. Onder meer Luc Tuymans, Yayoi Kusama en Ana Torfs kwamen er al over de vloer.


Kinderen meenemen naar Brussel?

Natuurlijk! Het Atomium blijft uiteraard een topper, maar vergeet zeker het Muziekinstrumentenmuseum niet of, misschien (onterecht) minder bekend, het Kindermuseum van Elsene. En als je ver terug in de tijd wil, dan doe je elk, maar dan ook élk kind een plezier met een bezoek aan het Museum voor Natuurwetenschappen, alias het dinomuseum.

 

Zo'n museumtrip is trouwens dé ideale gelegenheid om je museumpas uit te testen: met deze pas bezoek je meer dan 180 musea in Brussel, Vlaanderen én Wallonië.

 

Koop hier je museumpas >

Hier kan je terecht met je museumpas

Moof Museum

Brussel, Moof Museum

Tentoonstelling


Charliermuseum

Sint-Joost-Ten-Node (Brussel), Charlier Museum

Tentoonstelling

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Brussel, Koninklijk Legermuseum

Tentoonstelling

Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België

Laken, Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België

Tentoonstelling

Bekijk meer tips