UiT

Musea in Antwerpen

Antwerpen bruist van de bijzondere musea en boeiende tentoonstellingen. Bekende publiekstrekkers zijn het MAS, het Red Star Line Museum en het Rubenshuis.

Ook het Middelheimmuseum is een bezoekje waard met zijn prachtig museumpark, indrukwekkende beeldencollectie en een sterk staaltje landschapskunst. En wist je dat er een museum volledig gewijd is aan de Belgische chocolade?

 

De klassiekers

  1.  Het MAS staat garant voor een diversiteit aan boeiende tentoonstellingen, maar vergeet vooral niet te genieten van het machtige panorama, wanneer je de verschillende verdiepingen van het museum bezoekt.  
  2. Het FOMU bezit een bijzonder veelzijdige collectie die nagenoeg het volledige domein van fotografie bestrijkt, vanaf het prille begin tot en met vandaag. Je kan er ook terecht voor lezingen en workshops en in de twee prachtig uitgeruste filmzalen organiseert Cinema Zuid dagelijks filmvoorstellingen.  
  3. Antwerpen en diamanten zijn al eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat schitterende verhaal ontdek je in DIVA. De tentoonstelling ‘DIVA, a brilliant story’ vertelt je alles over diamant, zilver en edelsmeedkunst aan de hand van zes briljante kamers.  
  4. Het Rubenshuis is een van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld. In zijn huis toont hij echt wie hij was: schilder, kunstverzamelaar, vader, vriend én architect, want het belangrijkste deel van dit ‘Paleis aan de Schelde’ ontwierp hij immers zelf.  
  5. In het M HKA ben je wel even zoet met 4.000m² hedendaagse beeldende kunst. Handig om weten: de permanente collectietentoonstelling op de gelijkvloerse verdieping is gratis te bezoeken.

 

Verrassend veelzijdige musea

Je dacht dat je met de bovenstaande kleppers zowat alle musea van Antwerpen gezien had? Je dacht verkeerd. Wij durven te wedden dat je nog niet in Museum Vleeshuis bent geweest, en dat is volkomen onterecht. Dit museum vertelt de muziekgeschiedenis van Antwerpen: van straatmuzikanten tot beiaardiers.

Nog een museum om - dit keer letterlijk - je duimen en vingers bij af te likken? Chocolate Nation, een waar walhalla voor chocoladeliefhebbers. Het belevingsmuseum vertelt je aan de hand van veertien themaruimtes het overheerlijke verhaal van deze nationale trots.

 

Kinderen meenemen naar Antwerpen?

Natuurlijk! De allerkleinsten mogen rustig blijven zitten tijdens een buggytour in het Red Star Line Museum, iets grotere koters ontdekken kunstschatten in het Rubenshuis of maken een knotsgek familieportret in het Fotomuseum.

En de hoogvliegers? Die klimmen - met de roltrappen, geen paniek - helemaal naar de tiende verdieping van het MAS. Wist je trouwens dat je hier ook mag picknicken op het dak? Gewoon bij het onthaal een dekentje ontlenen. Kers op de taart: onderweg naar beneden ontdekken jullie nog alle geheime schatten van het museum.

 

Er is voor ieder wat wils, ongeacht je smaak. Snuister dus gerust eens door het volledige aanbod van Antwerpse musea.

Zo'n museumtrip is trouwens dé ideale gelegenheid om je museumpas uit te testen: met deze pas bezoek je meer dan 200 musea in Brussel, Vlaanderen én Wallonië.

Hier kan je terecht met je museumpas