U bent hier:

Mijn eerste keer... Graspop

Mijn eerste keer... Graspop

Metal gaat harder dan ooit volgens de Belgische krantenkoppen. Dat kan wel eens kloppen, want Graspop was voor het eerst volledig uitverkocht.

Ook ik was nieuwsgierig naar een van de grootste metalfestivals van Europa en trok naar het Kempense Dessel voor mijn eerste keer Graspop.

 

Sfeer en gezelligheid

Wat met opviel tijdens van mijn eerst zwarte mis van de metal? De hoofdkleur is en blijft zwart. En doodskoppen doen het overigens ook heel goed. Ik was er zelf op donderdag, dus je kon om ter meest Guns ‘N Roses-shirts spotten. Nog zo'n cliché, maar oh zo waar: metalheads zijn lieverds. Iedereen wacht netjes in de rij en je krijgt een oprechte ‘sorry’ wanneer je tegen zo’n stoere schouder botst. Waren alle festivalgangers maar zo hoffelijk.

Loeiharde gitaren vs. neofolk 

Mijn festival-menu? Metaltheater, New York hardcore, bezwerende vikingmetal en een marathonconcert van Guns N' Roses. De Vikingen van Heilung waren een welgekomen afwisseling na de verkleedpartij van Ghost en de moshpits van Madball. Heilung combineert een mix van folk-, pagan- en Vikingmuziek, die voornamelijk leunt op percussie en strijdkreten, met een machtige liveshow. Het instrumentarium van de band bestaat naast (heel veel) trommels ook uit mensenbotten en geitenhoorns. Qua originaliteit kan dat wel tellen.

Welcome to the jungle.

Axl Rose, Duff McKagan en Slash wilden de fans waar voor hun geld geven en sloten de eerste metaldag af met een optreden van drie en een half uur. Slash soleerde er de hele show op los. Indrukwekkend, maar na twee uur was mijn aandacht al serieus verslapt en het was flink afgekoeld. Tijd om naar huis te gaan.

Dessel, u was een bijzondere ‘opwarmer’ van mijn festivalzomer.

Zoek je nog inspiratie voor jouw festivalzomer? In Vlaanderen heeft ieder gehucht wel zijn eigen festival, en dus is er voor iedere muziekliefhebber wat wils.