U bent hier:

Met de trein was je er al geweest!

Met de trein was je er al geweest!

Met de trein kunnen wij best leven, maar bussen, trams of metro zijn voor ons al een stap te ver - te veel gehobbel, te ondergronds, te veel bezwete medereizigers - kortom, te veel gedoe.
Wist je dat er in Vlaanderen en Brussel behoorlijk wat leuke culturele bestemmingen vlakbij het station liggen? En dan bedoelen we: op minder dan 5 minuten wandelen. Dat lijkt ons zelfs voor de grootste openbaar vervoer-hater niet bijzonder overdreven, toch?

Komaan: trein op, trein af, en je bent waar je moet zijn!

  • Vanuit het station van Kortrijk wandel je zo fluks de schouwburg binnen - er ligt nauwelijks honderd meter tussen. Het programma van de schouwburg is bovendien nog eens om duimen en vingers bij af te likken ook. En zonder stress: na een theatervoorstelling nooit meer rennen naar het station!

  • Van op het perron van Antwerpen Centraal kan je ze al ruiken: de dieren van de Zoo, natuurlijk. Je hopt vanuit het station zo deze kindermagneet binnen.

  • Het eerste wat je tegenkomt op je weg naar het centrum van Brugge is de rode, opvallende architectuur van het Concertgebouw. Hier geniet je van de prachtigste klassieke concerten, maar ook van hedendaags werk en van jazz - zonder ook maar een moment op de klok te kijken, want je trein kan je niet missen. In juli maakt het Cactus festival het je nog makkelijker: het Minnewaterpark waar dit sympathieke festival plaatsvindt schurkt zich behaaglijk aan tegen station Brugge. Blijf dus gerust nog één treintje langer plakken.

  • De bisnummers zijn vaak het hoogtepunt van een concert, dus is het niet eeuwig jammer dat je die toppers zo vaak moet missen - wegens rennen naar de laatst trein huiswaarts. In Het Depot in Leuven overkomt het je niet - deze uitstekende concertzaal ligt op nog geen 5 minuutjes slenteren van station Leuven.
     
  • Eén shopping-gallerijtje is Brussel-Centraal verwijderd van een van Belgiës grootste en mooiste cultuurhuizen: BOZAR. Steek die l door en hop ongehaast deze cultuurtempel binnen.

  • Op een steenworp van Hasselt station ligt het kleine maar fijne Literair Museum, waar vaak mooie tentoonstellingen rond jeugdliteratuur en illustratoren te zien zijn - een tip voor met de kids?

  • In Gent ligt het station een beetje buiten de stad, dus moet je voor de echte toppers in het historisch centrum toch al vaak de tram op. Weinig tijd te doden en in de buurt van het station? Ga dan luieren in het mooie Citadelpark (foto), een pareltje uit de romantische tuinarchitectuur, met nepgrotsen en rozentuinen en al. Heb je toch de tijd om dat park te doorkruisen, vind je aan het andere eind het S.M.A.K. en het MSK broederlijk tegenover elkaar.

  • Wie maar een half uurtje heeft aan 't zeitje wandelt van het station Oostende gewoon even rechtdoor tot aan de Mercator - dit authentieke zeilschip is niet alleen mooi om naar te kijken van buitenaf; binnenin vind je ook een interessant nautisch museum.

Leuke bestemmingen dichtbij het station