U bent hier:

Kunstendag voor kinderen: 7 tips

Kunstendag voor kinderen: 7 tips

Kunstendag voor kinderen: 7 tips

Op zondag 17 november mogen kinderen op 300 plekken in heel Vlaanderen proeven van alle soorten kunst.


1. Smoelen trekken in het FOMU

Ideale opwarming voor een dag vol kunst en geknutsel: een potje yoga. In het fotomuseum kan je beide zelfs combineren: rek en strek tussen de kunstwerken, en je bent binnen de kortste keren helemaal zen. 

Nog te beleven in het FOMU: een magische wunderkammer en een stevige dosis smoelentrekkerij. 

 

2. Oorlog voeren in de schouwburg

De Leuvense Schouwburg viert Kunstendag voor Kinderen met een bijzonder stukje theater: Oorlog (6+) buigt zich over het gegeven - welja - oorlog. Drie spelers barsten los en slaan zich door veldslag na veldslag, de ene nog absurder dan de andere.

Na de voorstelling mag je zelf aan de slag. Bouw je eigen gekke kettingreactie: een autootje rijdt van een helling en duwt tegen een balletje, dat een flesje water omstoot, dat leegloopt in een bakje ... 

 

3. Dansen en zingen in het Concertgebouw 

Het Concertgebouw van Brugge verandert tijdens Kunstendag voor Kinderen in een grote muziekspeeltuin. Een swingende jazzband laat de kinderen zingen en dansen, aan een knutseltafel worden de vreemdste muziekinstrumenten gefabriceerd en een dansduo staat paraat om je hun beste pasjes aan te leren. 

 

4. Mosselen eten in het M HKA

In het M HKA in Antwerpen laat je je tijdens een kook- en (vooral) eetworkshop inspireren door de werken van Marcel Broothaers met mosselen, frieten en eieren.

Bovendien kan je in het M HKA ook met je allerkleinste kunstenaar terecht, bijvoorbeeld voor een peuterrondleiding of een workshop kleuterpoëzie. 

 

5. Knutselen en verzamelen in Het Bos

In het creatieve laborratorium van Het Bos mag je aan de slag met de bijzondere collectie van professioneel verzamelaar Jaap Kruithof. Hij verzamelde meer dan 10.000 dingen in totaal, van drukstempels over kappersgerei tot fossielen. Met meetlatten, microscoopcamera's en blauwdrukpapier mag je op ontdekking. 

 

6. Dromen over poephaar in Aalst

Sommige voorstellingen hebben aan hun titel voldoende om publiek te lokken: zo ook Operaar poephaarDat is een opera over Dirk, die droomt over poephaar. Maar wanneer hij wakker wordt blijkt zijn droom werkelijkheid te zijn ... Mocht er iemand nog niet overtuigd zijn: er zijn ook glittertattoo's. 

 

7. Rondjes draaien in het Kaaitheater

In het Brusselse Kaaitheater word je door twee professionele soefimeesters omgetoverd tot een volleerd Derwisjdanser. Dat is een wervelende en symbolische dans, met als belangrijkste pasje: heel veel rondjes draaien. En snel. 

En terwijl de kinderen vrolijk rondtollen, nestelen de grote mensen zich met een gerust hart in het theater voor een prachtige voorstelling

 

Zin gekregen om mee te doen met het kunstige kinderfeest? Kijk wat er in jouw buurt te beleven valt op Kunstendag voor Kinderen

  

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt. 

 

Alle activiteiten op Kunstendag voor Kinderen

6+

Van 16 november 2019 tot 16 december 2019

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: Kinderen ontdekken kunstenaars / Jeugdatelier Wommelgem (vanaf 6 jaar)

Wommelgem, Bibliotheek Wommelgem

Tentoonstelling

6+

Van 13 november 2019 tot 5 februari 2020

"HeeMan!" (poppenspel voor 6-12j)

Turnhout, De Poppenzaal

Theatervoorstelling

Bekijk meer tips