U bent hier:

Kunst op volle sterkte

Kunst op volle sterkte

Te land, te zee...

Aan de kust begint de zomer vroeger dan normaal - al eind maart, om precies te zijn. Dan start de zesde editie van Beaufort, het kunstenfestival dat nationale en internationale kunstenaars uitnodigt om hun werk een plaatsje te geven in de natuurlijke biotoop van het kustlandschap. Van 30 maart tot 30 september zijn de negen deelnemende gemeenten méér dan de plaats bij uitstek om de zilte zeelucht op te snuiven of een verkwikkende wandeling te maken.

Bijl & co

De lijst van deelnemende kunstenaars oogt ook in 2018 weer indrukwekkend: er is talent van eigen bodem zoals Guillaume Bijl, Stief DeSmet of het architectencollectief Rotor dat nog niet zo lang geleden in Venetië het mooie weer maakte. Uit de rest van de wereld komen namen als Kader Attia, Xu Zhen of Jason Dodge. Gastvrouw aan de Belgische kust is de Hasseltse Heidi Ballet, die na jaren van ervaring als curator bij heel wat buitenlandse projecten nu mee de voetjes in het zand mag steken.

Local and global

Rode draad door de kunstenaars en hun werken is natuurlijk het grillige zeedecor, maar evengoed de karaktereigenschappen die dat decor met zich meebrengt. Voor Heide Ballet leeft er een vleugje anarchie aan de kust - voelbaar in bijvoorbeeld het werk van Oostendenaar James Ensor. Komt het doordat de kustbewoners steeds kijken naar een gebied aan het eind van de horizon? Tegelijkertijd zijn de vissers gebonden aan de dagdagelijkse strijd met de zee. Je ziet: de kust is een plek waar het lokale en het globale elkaar ontmoeten…  Laat dat je inspireren tot wandelen, en mijmeren.

Een extraatje

Heb je besloten het Beaufort-parcours te volgen? Dan kan je als je wil je culturele trip nog wat uitbreiden: naast de tijdelijke kunsttocht kan je eveneens langs de werken van het permanente beeldenpark kuieren. Die werden gedurende de voorbije andere edities van de Kunsttriënale aangekocht en maken ondertussen al evenzeer deel uit van het landschap als de jubelende meeuwen.

 Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt. 

 

Beaufort 2018