Een imposante trappenhal met de woorden Van Eyck op de muur geverfd

Kuier virtueel door deze Vlaamse en Brusselse musea

Zin om een museum te bezoeken maar niet om uit je luie zetel te komen? Kan gebeuren! Gelukkig maakt de technologie het mogelijk om enkele Vlaamse en Brusselse kleppers te bezoeken. Gewoon, digitaal. Pyjama aan? Drankje bij de hand? Tijd voor cultuur!

1. Museum voor Schone Kunsten - Gent

De collectie van het Gentse MSK telt zo’n 9.000 kunstwerken, van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20eeeuw, waarvan meer dan 600 stuks permanent worden tentoongesteld.

Zowel de schilderkunst uit de Zuidelijke Nederlanden als prentkunstbeeldhouwkunst en de Europese schilderkunst worden hierin goed vertegenwoordigd.

Op hun site kan je een greep uit de collectie bekijken. En als je de smaak écht te pakken hebt, kan je de rest via de Vlaamse Kunstcollectie raadplegen.

 

2. Groeningenmuseum, Arentshuis en Prentenkabinet – Brugge

Via de site van Erfgoed Brugge kan je al het moois wat in het Groeningenmuseum, Arentshuis en Prentenkabinet te vinden is op één digitale plek bewonderen.

In het Groeningenmuseum vind je onder andere schilderijen terug die uit kerken en kloosters werden afgebroken na de Franse revolutie.

Het Prentenkabinet biedt dan weer onderdak aan prenten, tekeningen en andere grafiek. De moeite dus!

 

3. Stadsmuseum – Gent

Op de site van het STAM Gent vind je negen interessante digi-expo’s terug, waaronder tentoonstellingen rond de geschiedenis van de stad en het verhaal erachter, alsook stadsfotografie van Carl de Keyser, een fotoreeks van fotografe Isabel Pousset over Gentse millenials en een tentoonstelling over Willem I en België.

 

4. Fotomuseum: Present – Antwerpen

De legendarische tentoonstelling Present van Stephan Van Fleteren nog niet kunnen bewonderen? Niet getreurd, dankzij het initiatief Present at Home van het FOMU Antwerpen word je in zes afleveringen rondgeleid doorheen de voorstelling door FOMU-gids Karolien.

 

5. Riolenmuseum – Brussel

Voor wie al lang eens onder onze hoofdstad door wilde wandelen, maar het toch niet zo zag zitten om zijn rubberen laarzen aan te trekken, is dit dé ultieme kans! Bezoek het Brusselse Riolenmuseum virtueel in 3D, hoog en droog vanuit je zetel!

 

6. Koffie Stories - Brussel

 

Er is een plantje dat onze ochtenden draagbaar maakt en dat is koffie. Tijd om dat plantje te bedanken, dachten een hele hoop Brusselse musea. Zij maakten Koffie Stories: een online expo over die infusie waar iedereen een boontje voor heeft.

 

7. Museum Vleeshuis - Antwerpen

Het Museum Vleeshuis in Antwerpen dateert uit de zestiende eeuw en telt zeven verdiepingen, van de kelder tot de nok van het dak. Hier worden zeshonderd jaar aan muziek, dans en eeuwenoude muziekinstrumenten tentoongesteld. Zet wat klassieke muziek op, wals door de living en beeld je in dat de Antwerpse muzikanten op een oude tamboerijn of harp speelden. Je hoeft niet te gluren door het sleutelgat! Werp gewoon een blik doorheen de rijke geschiedenis van dit gildehuis via een virtuele rondleiding.

 

Ga je toch liever zelf op stap? Misschien kan een van deze musea je bekoren: