U bent hier:

Klarafestival laat van zich horen op Podium 19

Klarafestival laat van zich horen op Podium 19

Klarafestival laat van zich horen op Podium 19

Voor concerten met publiek is het jammer genoeg nog steeds te vroeg, maar Klarafestival stelt via Podium 19, de pop-up cultuurzender, alsnog een pakkend programma voor vol klassieke muziek.


1. Songs of Nature

Aan het einde van de barokperiode illustreerden de Neun deutsche Arien van Georg Friedrich Händel de vernieuwde natuuurbeleving van die periode. Vandaag laten het Belgische barokensemble B’Rock en sopraan Ilse Eerens de Neun deutsche Arien in dialoog gaan met korte composities van de Antwerpse componist Wim Henderickx. De Chinese theaterregisseur Shuang Zou en Muziektheater Transparant verzorgen het scenisch concept.

Beleef het in première op 25/03 om 21u 

 

2. Sound & Vision

We ontmoeten elkaar op het kruispunt van muziek en beeldende kunst. Vier duo’s, telkens bestaande uit een componist en een visueel kunstenaar, kregen in een uniek experiment de opdracht om nieuw werk te creëren. 

Ontdek Sound & Vision in première tussen 25 en 28 maart 

 

3. The Unanswered question

Minimalistische composities met maximale impact. Terwijl strijkers het eeuwige zwijgen van de oneindige ruimte verklanken, vraagt een trompet zich af wat de zin van het leven is. Enkele houtblazers proberen een antwoord te formuleren, maar komen niet verder dan het ridiculiseren van de vraag. De minimalistische componist Steve Reich brengt twee composities om stil van te worden.

Voor zijn compositie The Sinking of the Titanic baseerde de Engelse componist Gavin Bryars zich dan weer op het verhaal van de muzikanten op de Titanic, die tijdens het zinken van het schip gewoon bleven doorspelen. Hij laat de strijkers de hymne die de muzikanten zouden hebben gespeeld, eindeloos herhalen. In toenemende mate bedelft hij deze melodie onder morsesignalen, vervreemdende klankeffecten en zelfs interviews van overlevenden. Zo lijkt het alsof de bandleden steeds verder wegzinken in de dieptes van de oceaan.

Ervaar het in première op 25/3 om 22u09 

 

4. Das Lied von der Erde

Een ode aan de vergankelijkheid. Geen enkele componist nam zo welbespraakt, zo indringend en zo vaak afscheid van de wereld als Gustav Mahler. De dood loopt als een rode draad door zijn oeuvre: nu eens zacht en geruststellend, dan weer woest en hevig.

Reinbert de Leeuw schreef voor het Brusselse ensemble Het Collectief een nieuw arrangement van Mahlers Das Lied von der Erde. Het was de laatste partituur die hij voor zijn dood afwerkte.

Ontdek het in première op 26/03 om 21u

 

5. Supernova

Elk jaar worden twee Belgische kamermuziekensembles tot Supernova’s gekroond. In 2020 waren dat Desguin Kwartet en Trio Aries. Het laureatenconcert op Klarafestival wordt nu met één jaar vertraging ingehaald.

Het Antwerpse Desguin Kwartet speelt het enige strijkkwartet van de Belgische componist Peter Benoit, dat doet denken aan de strijkkwartetten van Schumann. Trio Aries brengt Verklärte Nacht in een arrangement van de pianist-componist Eduard Steuermann.

Beluister het in première op 26/03 om 22u14 

 

6. Happy Birthday Piazolla!

Een eeuw geleden werd de grootmeester van de tango geboren. Astor Piazzolla combineerde elementen uit de klassieke muziek, de Argentijnse volksmuziek, de jazz-, de pop- en de rockscène en revolutioneerde zo in de jaren 1950 de traditionele tango.

Het bekende Brusselse tango-ensemble SONICO viert dit jaar Piazzolla’s 100ste verjaardag met een levendig concert. 

Ontdek het in première op 27/03 om 21u

 

7. MUSIKAA

Vijf Molenbeekse organisaties. Ongebreideld lokaal talent. Ontdek dit duurzaam en inclusief verhaal dat zowel Brusselaars als niet-Brusselaars aanzet om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.

 > Ervaar het in première op 27/03 om 22u37 

 

8. Metamorphosen

Het Antwerp Symphony Orchestra brengt een gedetailleerde en dynamische lezing van de onbetwiste meesterwerken van Richard Strauss. Laat je meevoeren door zijn Serenade, Metamorphosen en de Siegfried-Idyll.

 > Beluister het in première op 28/03 om 17u

 

9. De Oude Woorden

Klarafestival en Passa Porta Festival vroegen aan Ilja Leonard Pfeijffer, Nederlands bekendste schrijver, om een nieuwe idylle te schrijven, met in het achterhoofd de pandemie die we al een jaar met ons mee dragen. Op basis van dit gedicht, getiteld De oude woorden van een tijd die komen gaat, componeerde Frederik Neyrinck een nieuw werk voor sopraan, vertelstem, twee koper- en twee houtblazers.

Ervaar het in première op 28/03 om 18u14