U bent hier:

Keith Haring: 6 weetjes om mee te praten als een kenner

© Keith Haring, Untitled,1983 © Keith Haring Foundation

Keith Haring: 6 weetjes om mee te praten als een kenner

Met deze weetjes over het het Amerikaanse popart-icoon verbaas je je gezelschap op de komende nieuwjaarsrecepties.


Nog tot 19 april 2020 kan je in BOZAR een indrukwekkende retrospectieve expo bekijken over Keith Haring. Met enorme tekeningen en schilderijen, video’s, collages, posters, beschilderde objecten en fresco’s krijg je een overzicht van zijn korte en krachtige carrière. 

 

1. Hij vond dat iedereen recht had op kunst

Haring begon als een street artist die blinde muren en metrostellen pimpte met zijn cartooneske figuurtjes, blaffende honden en kruipende baby’s.

Het kiezen voor de stad als canvas deed hij vanuit de overtuiging dat kunst voor iedereen toegankelijk moest zijn. Zelfs voor de allerkleinsten, al zijn de ‘Haring’-cartoons die opduiken in Sesamstraat uit de jaren 1990 getekend door Bill Davis, met toestemming van de Keith Haring Foundation.

 

2. Hij beschilderde de Berlijnse Muur

Voor een activistische artiest als Haring, die zich uitsprak over allerlei politieke kwesties - in zijn jeugd verkocht hij anti-Nixon-T-shirts - moet dat een extatische ervaring zijn geweest. Naast zijn strijd tegen het grootkapitaal kwamen in zijn werk vaak thema’s als racisme, apartheid en HIV aan bod.

 

3. Hij was fan van Walt Disney

… maar ook van de psychedelische rockband The Grateful Dead en de horrorfilm The Shining. Ook zijn vader, die zelf tekende, zou een grote invloed op hem hebben gehad.

 

4. Hij datete met Andy Warhol

Of eerder: hij nam Warhol mee als date naar de bruiloft van Madonna met Sean Penn, een evenement waarop Warhol niet was uitgenodigd.

Het geeft aan in welke kringen Haring zich al jong bewoog, en hoe snel zijn roem steeg. Op die bruiloft in 1985 was hij 27 jaar. Zijn eerste solotentoonstelling in New York lag toen drie jaar achter hem.

 

5. Hij zag kinderen als een grote inspiratiebron

Een van de laatste figuren die hij tekende voor hij in 1990 stierf aan aids was de iconische ‘radiant baby’. Doorheen zijn oeuvre is de baby een wederkerend thema, als symbool van onschuld en zuiverheid.

 

6. Hij duikt zo af en toe nog eens op

Zo af en toe ontdekt men nog eens een ‘vergeten’ of ‘onbekende’ Haring. In 2018 werd in Amsterdam een gigantische mural zichtbaar gemaakt op de wand van een depot van het Stedelijk Museum. Het werk had daar sinds 1989 verborgen gezeten achter aluminium platen.

 

Lees ook ...

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.