Kasteel Rivierenhof

Kastelen voor kinderen in provincie Antwerpen

Ontdek samen met je familie de verborgen schatten van Antwerpse kastelen: loop op de hangbrug, klim tot de nok van het dak en schuif naar beneden via de wenteltrap.

1. Wie waren de kinderen van Kasteel d'Ursel? 

Het statige Kasteel d’Ursel in Hingene was bijna vier eeuwen het favoriete zomerverblijf van de adellijke familie d'Ursel. Tijdens een ontdekkingstocht door het kasteel maak je kennis met het leven van de kinderen. De leef-, eet- en wooncultuur in de achttiende eeuw zag er helemaal anders uit. Wist je dat kinderen hun ouders toen bijna niet zagen? Dat ze een persoonlijke huisleraar hadden? Of dat ze sliepen bij hun eigen bediende?

 

2. Dromen in Domein de Renesse

In het park van dit dromerige kasteel in Malle staat een mammoetboom. Die is maar liefst 6 meter dik, 40 meter hoog en heeft de gezegende leeftijd van 154 jaar. Kinderen vanaf 5 jaar gaan in en rond het kasteel op stap met boswachter Zander en gravin Anemoontje

 

3. Sprookjes beleven in Kasteel Rivierenhof

Het kasteeldomein van het Rivierenhof in Deurne is een gigantisch speelveld voor je kinderen. Met de kinderboerderij, de grote buitenspeeltuin, het sprookjeshuis, de sportveldjes en de avonturenhoek vinden kinderen alles om zich uit te leven. Het kasteel zelf is omgedoopt tot een taverne waar je gezellig iets kan eten of drinken. 

 

4. Kasteelbrood smullen in Kasteel Borrekens

Kasteel Borrekens in Vorselaar dateert uit 1270 en werd ooit gebouwd als bescherming tegen de Noormannen. Wil je het kasteeldomein verkennen? Via een speciale kasteelwandeling ontdek je allerlei verrassende weetjes. En heb je ooit kasteelbrood gegeten? Ze zeggen wel eens dat het betoverend lekker is. 

 

5. De spektakels van Kasteel de Merode

In Westerlo, op het kruispunt tussen de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant woont prins Simon de Merode. Af en toe stelt hij zijn magnifieke 16e-eeuwse kasteel op de oever van de Grote Nete open voor het publiek. In de zomer van 2021 vormt het kasteel weer het schilderachtige decor voor een topmusical

Ze openen ook elke kerstperiode de deuren en geven bezoekers een warm onthaal voor de theaterwandeling ‘kerstmagie’ die kinderen doorheen het kasteel leidt. 

 

6. Op zoek naar de vos in Kasteel Zellaer

Het Kasteeldomein Zellaer ademt geschiedenis met majestueuze bomen, biljartgroene gazons en een slotgracht. Neem de kinderen mee voor de avontuurlijke theaterwandeling De vos ... in het bosga op zoek naar de QR-codes die verstopt zitten in het kasteelpark en ontdek grappige verhaaltjes over een hongerige vos, een slim varken of een gewiekste raaf. 

 

Ontdek ook