U bent hier:

Je culturele bucketlist voor 2020

Je culturele bucketlist voor 2020

Je culturele bucketlist voor 2020

Liever dan onrealistische doelen of onbereikbare bestemmingen kiezen wij voor een lijstje van twaalf niet te missen activiteiten en bezienswaardigheden.


Januari

Jazzy tonen in heel Brussel

1 maand, 3 festivals, 46 concerten, 8 concertlocaties: dat is Jazzuary. Het Brussels Jazz Festival, het River Jazz Festival en Djangofolllies kleuren Brussel en laten zowel nieuw Belgisch jazztalent als grote internationale namen aan bod komen, zoals de talentrijke Belgische drummer Stéphane Galland en Mélanie De Biasio.

Waar en wanneer? Brussel, 8 tot 25 januari

 

Februari

De grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit 

Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard. Zeker de helft daarvan reist dit voorjaar naar het Gentse Museum voor Schone Kunsten, samen met meer dan 100 topstukken uit de late middeleeuwen. Deze expo vormt meteen het hoogtepunt van het Van Eyck-jaar.

'Van Eyck. Een optische revolutie' ontrafelt de mythes over de kunstenaar en zet zijn verbluffende techniek en zijn invloed in een nieuw perspectief. Je ervaart hier dezelfde bewondering die Van Eycks tijdgenoten ervoeren toen ze zijn kunst voor het eerst zagen: een once-in-a-lifetime ervaring.

Waar en wanneer? MSK Gent, 1 februari t.e.m. 30 april

 

Maart

Opera en ballet in één verbluffende klap

C(h)oeurs 2020 van Alain Platel verbeeldt de wereld van vandaag, met opstanden, betogingen en polarisatie. Het is een voorstelling als een mokerslag. De tien dansers en het koor trekken elkaar aan en stoten elkaar af. 

Met de allerbeste stukken uit opera's van Verdi en Wagner, is het een ideale eerste kennismaking met opera én dans. C(h)oeurs 2020 heeft alles in huis om je diep onder de indruk terug naar huis te sturen. 

Waar en wanneer? 20 tot 25 maart in Gent, en 29 maart tot 8 april in Antwerpen

 

April

Overal bloesems

Bloesems kondigen de lente aan - en hoe. Magnolia's ontluiken en Japanse Kerselaars ontploffen in roze wolken onder de eerste zonnestralen. Geef je ogen de kost tijdens bloesemwandelingen, in bloesembars en bloesemlopen - je kan het zo gek niet bedenken.

Waar en wanneer? Begin april

 

Mei

Podiumkunsten op verrassende Brusselse plekken

Het internationale Kunstenfestivaldesarts verzamelt elk jaar de fine fleur van de podiumkunsten. Brussel is een must als je van theater, dans en performance houdt.

Het unieke stadsfestival nestelt zich drie weken lang op gekende en ongekende plekken in de stad voor een pleiade van opvoeringen, maar programmeert ook films, artist talks en feestjes.

Waar en wanneer? Brussel, 8 tot 30 mei

 

Juni

Een zee van rozen in Rozentuin Coloma

In kasteeldomein Coloma in Sint-Pieters-Leeuw ligt een rozentuin van wereldniveau. Er groeien meer dan 3.000 rozenvariëteiten uit alle werelddelen, en zelfs soorten uit de middeleeuwen. In juni staat de tuin volop in bloei: een lust voor het oog en een must voor elke bloemenliefhebber. 

Waar en wanneer? Sint-Pieters-Leeuw, 15 mei tot 31 oktober (gesloten op maandag)

  

Juli

Vier de zomer in Antwerpen 

De hele zomer lang zalig cultureel vlinderen door ‘t stad? Dat is de Zomer van Antwerpen ten voeten uit. Kies uit tientallen bijzondere voorstellingen en verrassende acts, in een leeg pakhuis, op braakliggend terrein, op een dak of midden in de natuur ... 

Theater, dans, film, muziek en woord transformeren zo vergeten plekken in onverwachte parels die het ontdekken meer dan waard zijn.

Waar en wanneer? Verschillende locaties in Antwerpen, half juni tot eind augustus

 

Augustus

Magische paarse heide

Een zee van paarse bloemen? Nee, we hebben het niet over boshyacinten. Wel over de toverachtige heidestruikjes die nu volop bloeien. Trek je wandelschoenen aan en bewonder de purperen pracht op enkele bijzondere plekken in Vlaanderen, van Maldegem tot Maasmechelen

Waar en wanneer? Vooral in de Kempen maar ook westelijker, half augustus tot half september

 

September

Bewonder on(t)roerend erfgoed

Curieuzeneuzen mogen elke tweede zondag van september hun hartje ophalen tijdens Open Monumentendag. Mysterieuze panden, verborgen tuinen, statige herenhuizen en bijzondere fabrieken: meer dan 500 monumenten zetten dan hun deuren wagenwijd open. 

De ideale kans dus om rond te snuffelen op plekjes waar je anders nooit mag komen.  

Waar en wanneer? In heel Vlaanderen en Brussel, zondag 13 september

 

Oktober

De beste films in Gent

Vergeet Cannes, Berlijn, Venetië en Montréal, dit jaar flaneer je op de Gentse rode loper. Film Fest Gent serveert twaalf dagen lang Belgische en internationale films van wereldniveau

Kan je niet wachten tot oktober of is Gent te ver? Bekijk een topfilm in een van de 34 kleinschalige bioscopen.

Waar en wanneer? In heel Vlaanderen, van 13 tot 24 oktober

 

November

Een muzikale herfst

Valt het blad, dan doen wij niets liever dan de concertzaal inkruipen voor wat melancholische sfeerconcerten. Autum Falls brengt een verzameling aan te ontdekken parels naast gevestigde waarden, de hele herfst lang in ‘s lands leukste concertzalen. 

Waar en wanneer? Verschillende locaties in België, van oktober tot december

 

December

Een herboren Modemuseum

Als alles goed gaat (met verbouwingen weet je nooit), gaat in december het Antwerpse Modemuseum opnieuw open na anderhalf jaar renovatie. Je ontdekt er het verhaal van de wereldberoemde Belgische mode. Het museum belooft meer tentoonstellingsruimte én een museumcafé. Zorg wel dat je iets modieus aantrekt. 

Waar en wanneer? Nationalestraat Antwerpen - gratis met je museumpas

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.