Heerlijke herfst: 8 leuke activiteiten met kinderen

De wereld kleurt oranje van vallende bladeren en pompoenen, en wij haasten ons naar buiten met sjaal en laarzen. Of toch liever knus binnenplezier? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de herfst.

1. Speuren naar paddestoelen ... en kabouters

Plots zijn ze er en even vlug zijn ze weer weg. De ene stinkt naar rotte eieren, de andere kleurt prachtig rood met witte stipjes.

Paddestoelen spreken tot de verbeelding - alleen al de namen zijn wonderlijk: eekhoorntjesbrood, fluweelboleet, stinkzwam, judasoor ... Wonen er echt kabouters en elfjes in? En wat hebben heksenkringen ermee te maken? 

> Ga het bos in met een paddenstoelenkenner

  

2. Kokerellen voor vogeltjes

Het is in de winter best lastig om een vogel te zijn. Niet omdat ze het koud hebben, maar omdat het moeilijk is om eten te vinden. Trakteer je gevleugelde buren daarom met zelfgemaakte vetbollen, vogeltaartjes of voederplankjes. Ze zullen dankbaar naar je tsjilpen.

Extra leuk: met lekkers in je tuin of op je vensterbank kan je de smikkelende vogels rustig van dichtbij bewonderen.

 

3. Zonder zorgen op schattenjacht 

Alle schatten van Vlieg zijn opgeborgen, maar ook in de herfst kan je zonder zorgen op uitstap naar de bib, het museum, natuurgebied of kasteel. En op sommige van die plekken kan je alsnog op zoek naar een schat! 

> 9 spannende speurtochten

 

4. Gezellig naar de bioscoop

Donker weer, gure wind, te natte buien - geen weer om buiten te komen? Dan vluchten we lekker de bioscoop in.

Op groot scherm kan je helemaal opgaan in de film, en dat is het allerleukste in een kleine en gezellige bioscoop.

 

5. Op speurtocht in het Arboretum

In het Arboretum van Kalmthout vind je honderden verschillende boomsoorten: beeld je maar eens in wat voor kleurrijk spektakel dat oplevert in het najaar. Tijdens de herfstspeurtocht in de tuin moet je op zoek naar niet minder dan honderd verschillende herfstblaadjes en -vruchten, die overal verstopt zitten. Wie vindt ze allemaal? 

Trek deze herfst ook zeker eens naar de Plantentuin van Meise, want daar mag je op pad met Koning Amarylloom alle planten welterusten te wensen voor ze aan hun winterslaap beginnen. 

 

6. Verwondering in het poppentheater

Niets zo nostalgisch als een ouderwets poppentheater, met houten poppen en handgeschilderde decors. Of kies voor een moderne versie: poppen mét acteurs, live muziek of verrassende thema's. Wedden dat de grote mensen even verwonderd zitten kijken? 

> Ontdek de mooiste poppentheaters

Blijf je liever thuis? Dan maak je het gewoon gezellig met je eigen, zelfgemaakte poppentheater. Ideaal voor een herfstige namiddag.  

 

7. Magie in het park

Van 30 oktober tot 15 november verandert het Rivierenhof in Antwerpen in een fonkelend park vol lichtjes, tijdens De Grote Schijn. Een sprookjesachtige wandeling leidt je langs de feeëriek verlichte paadjes: onderweg fluisteren de bomen je een verhaal toe en kom je overal magie tegen.

 

8. Een frisse boswandeling

We zijn niet van suiker gemaakt, dus tegen een béétje regen kunnen we wel. Jassen en laarzen aan, paraplu op zak en hop, naar buiten voor een knisperende boswandeling met het hele gezin. Kinderwagen mee? Kies dan voor een buggyproof wandeling.

Wie raapt de meeste kastanjes en wie durft in de diepste plas te springen?

  

Op zoek naar meer inspiratie voor familie-uitstapjes? Schrijf je dan in op de wekelijkse nieuwsbrief van Vlieg voor tips uit jouw buurt.

 

MyFamily