Gratis cultuur deze week

Elke week is er heel wat te beleven, maar soms heb je gewoon geen geld om alles te doen wat je wil. Deze evenementen zijn helemaal gratis!

Kinotopie

Versoepelingen allerhande, maar de cinemazalen blijven voorlopig helaas nog even dicht. Het Gentse filmcollectief Kinoautomat blijft echter niet bij de pakken zitten en organiseert een vierdaagse expo met 10 kunstenaars die elementen uit de cinema gebruiken in hun schilderijen, sculpturen en installaties. Zij bewijzen dat film eigenlijk overal is, en nu dus ook in een tentoonstellingsruimte. 

Tot 9 mei 2021

Kinotopie: een tentoonstelling

BROEI doe- en denkplek voor de nieuwe generatie - Gent

 

KRANKk

Deze band is het Belgisch antwoord op de populaire Britse grime en UK garage scene. En bovenal: KRANKk-zinnig goed. Hun debuutplaat Dark (2020) heeft zijn naam niet gestolen, de sound is donkerder dan donker. Maar dan wel een dansbaar, opzwepend en een funky soort donker. Voor deze livestream nodigden ze onder meer het popfenomeen Tessa Dixon uit, haar toevoeging maakt het geheel zowaar nóg aanstekelijker. 

Van 16 april tot 15 mei

KRANKk

Online (livestream) & Theaterzaal (Vooruit) - Gent

 

The Invisible Worm that Flies in the Night in the Howling Storm

Deze expo vormt het sluitstuk van de residentie van 3 kunstenaars in PILAR, het Brussels kunstlaboratorium dat focust op het artistiek talent van generatie Y & Z in al haar diversiteit. Met werken die vertrekken vanuit allerlei vrije associaties met ‘wormen’ –  eenvoud, transcendentie, rebelsheid – trachten de residenten Nina Van Denbempt, Bart Lescrève en Juan Pablo Plazas grip te krijgen op de wereld rond hen.

 

(RE) OPENING EXTRA CITY

Niet enkel de terrassen gaan dit weekend opnieuw open, dat doen ook de deuren van Kunsthal Extra City op haar nieuwe locatie. Voorheen was de kunsthal nog gevestigd in een oude wasserij in Berchem, nu palmt ze in hartje Antwerpen de voormalige Dominicanenkerk en -kapel in. Ter gelegenheid van deze opening zijn de drie tentoonstelling gratis te bezichtigen. 

Tot 9 mei 2021

(RE)OPENING WEEKEND

Kunsthal Extra City - Antwerpen 18 (Antwerpen)

 

Ik was 18 in ‘80  

Punk sloeg begin jaren ’80 in als een bom. Het genre gooide alle regels overboord en zorgde ervoor dat je geen virtuoos moet zijn om muzikant te worden. Overal in het land had je toen punk scenes. Weinigen waren zo legendarisch als die in Brugge dat met Red Zebra één van de beste Belgische punkbands ooit voortbracht.

Naast het muzikale, spreekt ook het grafische aspect van de beweging vandaag nog tot de verbeelding. De indrukwekkende platenhoezen, affiches en zines beïnvloeden ruim 40 jaar later nog steeds een pak graphic desingers. Dat maakt van deze expo rond de Brugse punk scene een must see.