UiT

GR in Vlaanderen: eindeloos wandelplezier

De wit-rode streepjes van de Grote Routepaden bieden bijna 5.000 km aan wandelroutes in Vlaanderen alleen al. Zin in een meerdaagse tocht of een korte wandeling? Dit zijn onze GR-favorieten.

Wat is de GR?

Eens je erop let, zie je ze overal: de twee horizontale streepjes, rood en wit, op bomen, muren en lantaarnpalen, in bossen, polders, dorpskernen en steden. Soms geschilderd, soms een sticker, soms een plaatje.

Die streepjes zijn de wegmarkeringen van de Grote Routepaden (GR dus). Dat is een immens netwerk van lange-afstandswandelroutes doorheen heel Europa. Het bestaat al sinds het midden van de vorige eeuw en breidt nog steeds uit. Ze hebben allemaal een nummer: via de GR 5 kan je bijvoorbeeld van de Belgische kust naar de Middellandse Zee wandelen (als je veel tijd hebt).

Hoe volg je de paden?

Dankzij de zorgvuldig aangebrachte tekens heb je geen GPS of kaart nodig om de weg te vinden. Maar hoe lees je ze?

  • Twee horizontale streepjes: je bent op de goede weg - gewoon volgen dus.
  • Twee streepjes, maar ze kruisen elkaar zoals een X: wellicht ben je een verkeerd weggetje ingeslagen. Ga even terug tot de splitsing en zoek de horizontale streepjes.
  • Vier horizontale streepjes, waarvan er twee iets langer zijn: neem een afslag. Loop dus in de richting van de twee lange streepjes.

Met de GR op pad in Vlaanderen

In Vlaanderen alleen al stippelt de GR een kleine 5.000 km aan wandelpaden uit, meestal over onverharde wegen. De routes zijn tientallen of zelfs honderden kilometers lang. Ze lenen zich dus prima tot een meerdaagse tocht. Boek een B&B voor onderweg, of neem een tentje mee en doe aan paalkamperen in een bivakzone.

Meer zin in een mooie dagtocht? Dan kies je gewoon een korte etappe uit. Rij met twee auto's, laat er een achter bij je eindpunt en rijd dan door naar het startpunt. Of nog beter: kies een van de treinstapper-routes. Die leiden je van het ene station naar het andere, zodat je na je wandeling gewoon weer de trein op kan springen. 

Dit zijn enkele van onze favoriete paden.

1. GR5 tussen Tongerlo en Diest

De iconische GR5 biedt hier een bijzonder mooi stukje route aan. Je start aan de indrukwekkende abdij van Tongerlo. Natuurgebieden de Beeltjens en de Kwarekken en de Grote Nete bij Westerlo bieden moois voor natuurliefhebbers. Loop verder langs Kasteel de Merode, de Abdij van Averbode en eet een ijsje in de 'lekdreef'. In Averbode Bos & Hei is het in dit seizoen genieten van de paarse heide. Via het pittoreske Zichem beland je in het al even gezellige Diest.

Dit hele traject beslaat een slordige 50 km, en is natuurlijk naar wens op te delen of in te korten.

2. GR129 van Brugge tot ...

De GR129 doorkruist België van Brugge tot Aarlen, in het uiterste puntje van Luxemburg. Het eerste deel van de route in West-Vlaanderen is een absolute aanrader en toont je de mooiste bossen van de provincie: Bulskampveld, het Lippensgoed en de Vagevuurbossen.

Je vertrekt in centrum Brugge aan de Katelijnepoort, vlakbij het Minnewater. 

Bekijk GR 129

3. GR128 van Sint-Joris-Weert tot Leuven

Een van de mooiste stukjes bos in Vlaanderen vind je in het Meerdaalwoud. Een prachtige treinstapper-route van 25 km loopt van het station van Sint-Joris-Weert naar station Leuven.

Eerst volg je de kronkelende meanders van de Dijle tot Heverlee. Het tweede deel van de route maakt een groen ommetje rond Leuven, langs glooiende bospaden, koeienweiden en wijngaarden. Het kasteel Arenberg en de abdijen van Park en Vlierbeek zorgen onderweg voor een vleugje historisch erfgoed.

Deze route is 25,7 km lang maar het tweede deel, vanaf Heverlee, kan je inkorten en via centrum Leuven naar het station stappen. 

4. GR122 in de Zwalmstreek

De GR122 start in het Zeeuws-Vlaamse Hulst, doorkruist het Waasland en de Vlaamse Ardennen en loopt tot Quiévrain aan de Franse grens.

Tussen de stations Lierde en Munkzwalm kan je een fijne treinstapper-route van 19 km wandelen, temidden van de groene Zwalmstreek. Je wandelt langs de oevers van de Zwalm, zompige weiden en oude kerkweggetjes. Pauzeer gerust bij een van de sfeervolle cafés of fraai gerestaureerde watermolens.

5. GR5 en GR564: van Genk naar Hasselt

Deze route van 23 km combineert stukken van de GR5 en GR564 en brengt je van station Genk naar station Hasselt. Bij het verlaten van Genk kom je meteen in bossig terrein terecht, en even later in natuurgebied De Maten. Ongeveer in de helft van de route kom je langs Bokrijk. De tweede helft richting Hasselt toont je de rustgevende Herkenrodevijvers en het Kapermolenpark met de Japanse Tuin

Vind je 23 km te lang? Dan kan je al na 12,7 km op de trein springen in station Bokrijk - of je start daar en wandelt de 10 km richting Hasselt.

Bekijk de route
Reeks
Natuur en avontuurWandelen