U bent hier:

Gentse Feesten: 7 tips die je beter niét opvolgt

Gentse Feesten: 7 tips die je beter niét opvolgt

Gentse Feesten: 7 tips die je beter niét opvolgt

Beleef de Gentse Feesten (19-28 juli 2019) zoals een echte Gentenaar.


We hadden dit artikel kunnen titelen: 'Wat je zeker moet doen op de Gentse Feesten'. Maar ge moet just niks, zeker niet op de Gentse Feesten.

Daarom geven we je - vrijblijvend! - 7 tips die je beter niét opvolgt om te genieten van 10 dagen feest. Lekker tegendraads, daar houden ze wel van in Gent. Zo feest je dus mee als een echte Gentenaar.

 

1. Plan je dag goed van tevoren

Je programma dichttimmeren met dingen die je wil zien, leidt gegarandeerd tot teleurstellingen. Er zijn immers heel veel factoren waar je geen vat op hebt.

De massa vertraagt je verplaatsingen of pleinen kunnen te druk zijn. Fascinerende straatartiesten op elke straathoek en verrassende optredens zullen je afleiden van je bestemming. En zo hoort het!

Laat je leiden door je impulsen. Zo ontdek je misschien aanstekelijke (dans)optredens in swingjazz, gospel of funk in het Baudelohof (zeg: Baudelo). Gooi gerust zelf de benen los tijdens workshops Slovaakse of middeleeuwse dans.

 

2. Ga voor de grote namen

Weersta de verleiding om alleen maar de publiekstrekkers op Boomtown of het Sint-Baafsplein op te zoeken. Oké, behalve Clement Peerens misschien.

Ontdek liever muzikaal talent van Jonge Wolven in de exotische Spiegeltent of zing zélf met een heel plein uit volle borst bij Allez Chantez. Kippenvel!

 

3. Focus alleen op de muziek

Niet doen, want er zijn pareltjes te ontdekken:

Zeker een bezoekje waard: in een magistraal in- en aangekleed dorp breekt Batastunt het wereldrecord van de wereldrecords met een tien dagen durend stuntfeest - van de grootste croque-monsieur ter wereld tot de langste paperclipketting ooit. 

 

4. Begin op de Vlasmarkt

Dit bijna mythische plein is het kloppend hart van de Gentse Feesten. Hippe cafés zoals Kinky Star en Charlatan (spreek uit: de Charla) draaien er plaatjes voor de sympathieke menigte

Maar: ga er niet te vroeg heen. De mooiste momenten beleef je hier als alle andere pleinen gesloten zijn en de Vlasmarkt als een afvoerputje de nog wakkere feestvierders opvangt. Samen met de ochtendschemering daalt dan een wonderlijke sfeer over het plein neer.

Eet een botram mee uuflakke, drink een Irish coffee en geniet. Het is een soort microkosmos waar je uit het niets met vreemden aan de praat geraakt en waar iedereen vriendelijk is tegen elkaar. 

  

5. Laat je kinderen thuis

Toegegeven, de Vlasmarkt is geen plek om je bengels mee naartoe te nemen. Naar de Gentse Feesten gaan met kinderen is een heel andere beleving, maar minstens even leuk

De eigenzinnige mix van internationaal straattheater, circus, poëzie en animatie bij MiraMiro brengt het kind in iedereen naar boven. Zomer & Zonen brengt dagelijks prikkelend theater van topniveau.

Dit zijn alvast onze 8 tips om met kinderen naar de Gentse Feesten te gaan.

 

6. Neem zelf drank mee of koop iets in een nachtwinkel

Het klinkt slim, maar het is niet zo sympathiek. Elke Gentenaar zal je scheef bekijken. 

De Gentse Feesten kunnen alleen gratis blijven met de opbrengst van de togen op elk plein. Bestel daar dus je drank! Zo help je bovendien om de afvalberg van de feesten beperkt te houden, want overal wordt met herbruikbare bekers gewerkt.

 

7. Logeer binnen de feestenzone

Er zijn twee soorten Gentenaars: zij die met volle teugen van het feestgedruis genieten en zij die de tweede helft van juli de stad ontvluchten. Er is immers geen ontkomen aan. Dus dacht je: weekendje Gent, hotelletje boeken in het centrum? Leuk, maar slapen wordt wellicht moeilijk.

Beter idee: in recreatiedomein de Blaarmeersen kan je voor een prikje je tentje opzetten én 's anderendaags ontnuchteren met een frisse duik.

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.

 

Alle activiteiten tijdens de Gentse Feesten

Van 6 juli 2019 tot 23 augustus 2019

Slenteren met de GPS of Smartphone in de Kuip van Gent. Ingericht door GPS Artevelde - PASAR Gent.

Gent, Aan de VDK-Spaarbank

Sportactiviteit

Van 6 juli 2019 tot 24 augustus 2019

Wandelzoektocht Pasar Gent-Eeklo vzw

Gent, vdk bank

Sportactiviteit

Van 10 juli 2019 tot 30 augustus 2019

Expo 50 Jaar Trefpunt. De Bakermat van de Moderne Gentse Feesten

Gent, Triodos Bank

Tentoonstelling

3+

Van 29 juni 2019 tot 31 augustus 2019

De Schatten van Vlieg in het Industriemuseum in Gent

Gent, Industriemuseum

Spel of quiz

4+

Van 29 juni 2019 tot 31 augustus 2019

Proef jij wat ik proef? Schatten van Vlieg in het Huis van Alijn

Gent, Het Huis van Alijn

Spel of quiz

Van 1 juli 2019 tot 31 augustus 2019

Gamen op groot scherm

Gent, Bibliotheek De Krook

Spel of quiz

6+

Van 29 juni 2019 tot 31 augustus 2019

Schatten van Vlieg door cultureel Gent

Gent, De Krook

Spel of quiz

Van 24 mei 2019 tot 8 september 2019

Housebroken van Nina Beier

Gent, Kunsthal Gent

Tentoonstelling

Van 20 juli 2019 tot 22 september 2019

Cie van de Leute - Nen Dubbele Rendez-Vous

Gent, Minardschouwburg

Theatervoorstelling

Van 19 juli 2019 tot 29 september 2019

Malem Robotica Malem street-Art Project

Gent, Malem

Tentoonstelling

Bekijk meer tips