Mama met baby en kleuter bij een schatkist

Ga op schattenjacht met je peuter of kleuter

Schatten van Vlieg zoeken met een enthousiaste bengel die nog niet kan lezen of schrijven? Het kan! Deze locaties hebben aan de allerkleinsten gedacht. Peuters en kleuters kunnen er op pad voor een verrassende speurtocht op maat.

Schatten van Vlieg?

Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen deze zomer op schattenjacht op meer dan 350 plekken in Vlaanderen en Brussel. Tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum of in een hoekje van een kasteel ... Er vast ligt ook een schat bij jou in de buurt

opgelet: voor sommige locaties moet je je bezoekje reserveren. 

 

1. Duik in de speelkoffer van Erfgoedsite Ename

Op Erfgoedsite Ename in Oudenaarde zijn ook de kleinste schattenjagers welkom, met een speciale zoektocht voor koters van 3 tot 5 jaar oud. Speur samen naar bloemen in alle geuren en kleuren: kan jij ze vinden en sorteren? Duik in de speelkoffer, laat je fantasie werken en los alle uitdagingen op, om zo de weg naar de schatkist te vinden. 

Handig: grote broers en zussen kunnen tegelijk aan de slag met een schattenjacht voor kinderen tussen 6 en 11. Het parcours loopt gelijk, zodat je makkelijk iedereen tegelijk in de gaten kan houden. 

 

2. Kunst op kleutermaat in Museum Mayer van den Bergh

In Museum Mayer van den Berg in Antwerpen kan je terecht voor een actieve zoektocht op kleutermaat. Ga samen met kunstverzamelaar Fritz en zijn mama Henriëtte en ontdek versgebakken broodjes, zoete kersen of oude stinkkaas: durf jij overal aan te ruiken? 

 

3. Volg het geurspoor in Het Predikheren

Ook Het Predikheren, de bibliotheek van Mechelen, heeft een aparte zoektocht voor kleuters vanaf 3 jaar. Zet je neus goed aan het werk, volg het geurspoor en zoek zo de weg naar de schatkist. Onderweg leren jullie alle hoekjes en kantjes van de bib beter kennen, en wie weet gaan jullie wel naar huis met een stapel vol leuke boekjes. 

 

4. Op trollenjacht in Sint-Pieters-Leeuw

Tijdens een schattenjacht in Sint-Pieters-Leeuw kom je alles te weten over de ruzie tussen de trollen en aardmannetjes in het dorp. De speurtocht begint aan landhuis De Viron, loopt langs een avonturenpad van zo'n 2 kilometer (goed te doen op kleuterbenen) en leidt je langs allerlei opdrachten naar de schat. Onderweg passeren jullie nog een mooie rozentuin, een speelbos en een park waar het heerlijk picknicken is. 

 

5. Snuffelen in het Natuurpunt Museum

In het Natuurpunt Museum in Turnhout mogen jullie samen op geuravontuur, in het museum zelf en in de tuin. Kunnen vogels ook ruiken, van wie is deze neus en welk dier is de kampioen van de ruikers? Snuffel je weg door de opdrachten, maak je eigen natuurgeur en ga op zoek naar de schatkist. 

Je kan kiezen uit drie verschillende zoektochten, van makkelijk tot iets moeilijker: ideaal dus voor het hele gezin. 

Bekijk ook

De leukste schattenjachten in openlucht

7 schattenjachten in verrassende musea

6x schatten jagen bij regenweer