U bent hier:

Fok, den blok!

Fok, den blok!

Het is zo ver: overal in de stad staat de lentefoor uit, en dat is voor alle ingeslapen studenten het teken dat de tijd van terrasjes en cantussen stilaan op zijn eind loopt. In de plaats komt de tijd van stapels ongeopende cursussen, zweethandjes en stress: fok, den blok!

Om het blokken wat aangenamer te maken kan je natuurlijk bij een vriend of vriendin op kot gaan zitten - en elkaar opjutten -, maar een beter idee is om een rustgevende, inspirerende plek op te zoeken met weinig afleiding - tenzij die educatief verantwoord is natuurlijk. Wil je in je pauzes wat naar moderne kunst kijken of de verwerkte leerstof laten bezinken via een meditatieve wandeling door een historische abdij?

Wij noemen dat: cultureel verantwoord blokken.

Dankzij deze plekken komt je diploma in zicht:

Gent

  • De prachtige Henry van de Velde-bibliotheek - aka 'de Boekentoren' is geliefd en geprezen om zijn rustige sfeer, zijn magnifieke lichtinval, en natuurlijk: de aanwezigheid van duizenden en nog eens duizenden boeken. Als je daar niet vanzelf slim van wordt, dan weten wij het ook niet meer.
  • Weinig bekend is de prachtige 'openluchtblokplaats' de Sint-Pietersabdij - tussen de wijngaarden in de tuin van de abdij lig je geconcentreerd met een boek in het gras. Regen? Geen probleem: maak gebruik van de Monnikenzolder van de abdij - intellectuele roeping gegarandeerd.
  • Sinds kort heeft Gent er naast een gloednieuwe bibliotheek ook een gloednieuwe blokplaats bij: in De Krook strijk je alle dagen neer voor alle papieren én digitale research.

Kortrijk

Hoe inspirerend kan een vlasmuseum eigenlijk zijn? Wel: verdomd inspirerend. Net als vorig jaar opent het Kortrijkse vlasmuseum Texture een 'Blokpunt' tijdens de zomerblokperiode. Is je batterij leeg na een paar uur geconcentreerd studeren in de Kroonzaal? No worries: omdat 'actief' pauzeren belangrijk is, kan je in het Blokpunt elke dag tussen 15u30 en 16 uur terecht voor een gratis ontspanning. Weinig waarschijnlijk dat dat een wet T-shirt contest is, maar alla. Let op, want voor deze fijne studieplek moet je reserveren!

Antwerpen

  • Panamarenko is een grootse geest, en een vonk van zijn genialiteit zweeft vast nog wel rond in het M HKA - daarheen dus met die boeken, om je lichtje te doen branden. 
  • Op de hoogste verdieping van het MAS zijn stressende studenten ook welkom - pas wel op, want met dat prachtige uitzicht over 't Stad dreig je meer dromerig naar buiten te zitten staren dan in je boeken te kijken. 
  • Humor hebben ze wel in Antwerpen: je kan er ook studeren in de brandweerkazerne. Gewijde concentratie, tot de sirenes beginnen loeien natuurlijk. Geen probleem, aldus de vrolijke brandweerlui: 'Gebruik die paar minuutjes om je benen te strekken, een stuk fruit binnen te smikkelen en naar de uitrijdende brandweerwagens te kijken. Of speel een spelletje pingpong met de brandweermannen in hun vrije tijd."

Leuven

Leuven wordt tijdens den blok een beetje een spookstad, maar de arme enkelingen die er toch nog blijven op te blokken, kunnen terecht in de Abdij van Park - als het niet regent, tenminste - of anders in het hippe OPEK: in dit Openbaar Entrepot voor de Kunsten kan je tussen het stomen door ook nog eens een interessante regisseur of een knappe danser tegen het lijf lopen. Win-win!

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.

 

Cultureel verantwoord blokken