U bent hier:

Film Fest Gent: 7 tips

Film Fest Gent: 7 tips

Film Fest Gent: 7 tips

Onze bescheiden selectie voor het Gentse Filmfestival.


 

Vergeet Cannes, Berlijn, Venetië en Montréal, dit jaar flaneer je op de Gentse promenades. Deze editie van Film Fest Gentvan 8 tot 18 oktober 2019, geeft extra aandacht aan Spaanse cinema. Daarnaast kan je nog vele andere parels ontdekken, niet het minst uit eigen land. Dit zijn onze aanraders.

 

1. Muidhond: goed en kwaad en alles daartussen

Het verhaal: De 23-jarige Jonathan wordt verdacht van pedofilie maar bij gebrek aan bewijs uit de gevangenis vrijgelaten. Hij gaat terug bij zijn moeder wonen in een huis bij de duinen. Naast dat huis woont een moeder met een tienjarig dochtertje. Jonathan doet er alles aan om zijn gevoelens te beheersen.

Bekijken, want: Muidhond is de vierde en, naar verluidt, beste film van Belgische regisseur Patrice Toye, en meteen ook haar delicaatste. Door haar serene en evenwichtige aanpak maakt Toye van het verhaal een universele strijd tussen goed en kwaad. 'Muidhond' overstijgt het levensverhaal van het hoofdpersonage Jonathan - een man die niet wil zijn wat hij is.

 

2. Sorry we missed you: rauw kitchen sink-drama

Het verhaal: Vader Ricky gaat aan de slag als pakjeskoerier. Maar door onmenselijke uren dreigt hij te bezwijken onder de druk en krijgt hij het ook thuis bij zijn vrouw en twee puberende kinderen hard te verduren. Moeder Abby zit dan weer aan haar limiet als bejaardenverzorgster met te weinig tijd voor haar patiënten.

Bekijken, want: Regisseur Ken Loach is de peetvader van het Britse sociale drama en dit is opnieuw een ijzersterke aflevering. Met een nagenoeg onervaren cast uit het Britse arbeidersmilieu legt hij in zijn intussen gevierde documentairestijl het faillissement van de West-Europese samenleving bloot.

 

3. The Lighthouse: duister met mopjes

Het verhaal: Willem Dafoe en Robert Pattinson moeten een maand lang een vuurtoren bewaken. Ondertussen spelen de natuurelementen almaar omineuzer op en tussen hen beiden barst een al even onheilspellende krachtmeting los. 

Bekijken, want: Niet dat we er zelf bij waren, maar naar het schijnt was dit dé hype van het filmfestival van Cannes. De eenvoudige verhaallijn mondt uit in een genre-overstijgende horrorfilm, even grappig als duister. Met donkere zwart-wittonen en een eng, bijna vierkant beeldformaat creëert regisseur Robert Eggers een onbehaaglijke sfeer. 

 

4. Ghost Tropic: nachtelijke roadmovie door Brussel

Het verhaal: De 59-jarige Khadija valt in slaap op de laatste metro en moet vervolgens op eigen houtje thuis geraken. Moederziel alleen, maar geholpen door menselijke warmte in een bijna magisch belicht Brussel.

Bekijken, want: Amper een paar maanden vóór deze film bracht Bas Devos de nasleep van de traumatische 22 maart-aanslagen in Brussel in beeld met het stadsportret Hellhole. Nu overpeinst hij zijn thuisbasis opnieuw in deze beeldrijke arthouseparel. Zelfs in de donkerste hoekjes vindt hij mooie shots - schoonheid schuilt daar waar je het niet verwacht. Met die vaststelling slaat Devos de angst die Brussel in zijn greep had definitief om in hoop. Bijzonder: deze film werd gedraaid in slechts 15 nachten.

 

5. The Mustang: als je soulmate een paard is

Het verhaal: Matthias Schoenaerts speelt een gewelddadige gevangene in de V.S. die als stalknecht tussen de wilde paarden wordt gedropt. Als hij op een dag een losgeslagen hengst moet kalmeren, ontdekt hij een zielsverwant. Kunnen ze elkaar temmen?

Bekijken, want: Schoenaerts wordt geprezen om zijn 'zachtjes verschroeiende vertolking die je daar treft waar het pijn doet'. Sommigen noemen het zijn beste rol ooit. Spaarzame dialogen, intense vertolkingen, opgepotte woede en een woestijn vormen de basisingrediënten voor een poëtisch drama met een finale waarbij niemand het droog houdt.

 

6. Light of My Life: wanneer vrouwen zeldzaam zijn

Het verhaal: In een post-apocalyptische wereld zijn door een mysterieuze plaag vrijwel alle vrouwen uitgestorven. De weinigen die gespaard zijn, moeten vrezen voor hun leven. Casey Affleck, "Dad", is begrijpelijkerwijs nogal beschermend voor zijn elfjarige dochtertje. Samen trekken ze de troosteloze wildernis in. 

Bekijken, want: Casey Affleck is hoofdrolspeler én regisseur - je moet het maar doen. Dit dystopische (familie)drama laat niemand onberoerd. Affleck laat bovendien kritiek doorsluimeren over het mannelijke perspectief, en hoe dat zelfs in films die over vrouwen gaan het vrouwelijke standpunt verdringt. 

 

7. Mother: gevoelige én kritische docu

Het verhaal: Pomm is een Thaise die zich om Europeanen met Alzheimer bekommert. Die worden naar het Aziatische land gestuurd zodat Pomm zich telkens fulltime met één patiënt kan bezighouden, wat in Europa te duur zou zijn. Alleen heeft ze daardoor zelf weinig tijd om bij haar gezin te zijn.

Bekijken, want: Kristof Bilsen is internationaal een grote naam als documentairemaker, maar bij ons blijft hij nog te vaak onder de radar. 'Mother' opent teder, maar Bilsen toont ook de achterkant van dit schijnbaar teerhartige medisch toerisme. De docu wil een spiegel van onze samenleving zijn, waar kwetsbaarheid amper toegelaten is. En daarbij stelt Bilsen prangende vragen over de zorgsector en de rol van de moeder. 

 

Extra: parallelfestival Videodroom

Ondertussen bevindt de Vooruit zich tijdens VIDEODROOM op het snijpunt tussen muziek en film. Topmuzikanten van allerlei pluimage spelen nieuwe composities bij films en projecties. Wat dacht je van een nieuwe soundtrackt voor 'Die Hard'

 

Geraak je niet in Gent voor je portie kwaliteitsfilm? Geen probleem, het filmfestival gaat ook on tour en brengt het beste uit zijn programmatie naar jouw culturele centrum.

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.

Meer Film Fest Gent

Van 10 oktober 2019 tot 14 oktober 2019

Film Fest Gent 2019: 'J'ai perdu mon corps'

Gent, Kinepolis Gent

Film

maandag 14 oktober 2019

FFGent Daily Talkies: 'The Barefoot Emperor'

Gent, Krookcafé

Lezing of congres

Van 9 oktober 2019 tot 14 oktober 2019

Film Fest Gent 2019: 'Julia Ist'

Gent, Sphinx

Film

Van 10 oktober 2019 tot 14 oktober 2019

Film Fest Gent 2019: 'Litigante'

Gent, Studio Skoop

Film

Van 9 oktober 2019 tot 14 oktober 2019

Film Fest Gent 2019: 'Els dies que vindran'

Gent, Sphinx

Film

Van 10 oktober 2019 tot 14 oktober 2019

Film Fest Gent 2019: 'La Llorona'

Gent, Kinepolis Gent

Film

Van 9 oktober 2019 tot 14 oktober 2019

Film Fest Gent 2019: 'Blanco en blanco'

Gent, Kinepolis Gent

Film

Van 10 oktober 2019 tot 14 oktober 2019

Film Fest Gent 2019: 'Balada Triste de Trompeta'

Gent, Studio Skoop

Film

Van 11 oktober 2019 tot 14 oktober 2019

Film Fest Gent 2019: 'Never Grow Old'

Gent, Kinepolis Gent

Film

Van 9 oktober 2019 tot 14 oktober 2019

Film Fest Gent 2019: 'Das Freiwillige Jahr'

Gent, Sphinx

Film

Bekijk meer tips