Film Fest Gent: 6 tips

Onze bescheiden selectie voor het Gentse Filmfestival.

Vergeet Cannes, Berlijn, Venetië en Montréal, dit jaar flaneer je op de Gentse promenades. Deze editie van Film Fest Gentvan 13 tot 24 oktober 2020, geeft extra aandacht aan het beste van de Duitse cinema. Daarnaast kan je nog vele andere parels ontdekken, ook uit eigen land. Dit zijn onze aanraders.

Blijf je liever thuis? Goed nieuws: een deel van de programmatie kan je online bekijken.

 

1. Die Blechtrommel (Volker Schlöndorff)

Oscar, een vroegrijpe trommelspeler uit Danzig (Polen), besluit na zijn derde verjaardag uit protest op te houden met groeien. Door zijn vervormd perspectief zien we de wereld vóór, tijdens en na het nazisme.

Volker Schlöndorff won in 1980 een Gouden Palm én een Oscar voor zijn adaptatie van Günter Grass' roman. Met dit epische verhaal vol groteske en absurde humor zette Schlöndorff de Nieuwe Duitse Cinema definitief op de kaart. 

Bekijk Die Blechtrommel

 

2. Drunk (Thomas Vinterberg)

Deens regisseur Thomas Vinterberg wist al vaker tegen schenen te stampen. Met Festen (1998) zette hij de Dogma-95 beweging in gang, die een zeer strikte en pure vorm van filmmaken propageerde. 

In Drunk gaat de uitgebluste Martin (een steeds magistrale Mads Mikkelsen) in op het voorstel van zijn collega's om samen te bingedrinken en zo zijn leven terug wat pit te geven. Ze streven ernaar om dagelijks de kaap van 5 promille in het bloed te bereiken, tijdens de werkuren. Zo zou je creatiever uit de hoek komen en betere beslissingen nemen. 

Met zijn twaalfde langspeelfilm toont Vinterberg nog maar eens dat hij als geen ander groepsdynamieken in beeld kan brengen. Drunk vormt opnieuw een geweldige mix van humor en ellende, over hoe mannen omgaan met ouder worden. Een studie over de effecten van de drankcultuur op het dagelijks leven.

Bekijk Drunk

 

3. The Assistant (Kitty Green)

De jonge Jane werkt als assistente in een New Yorks filmbureau, waar ze alles doet wat haar baas vraagt zodat ze haar felbegeerde job kan houden. Wanneer haar collega's grappen dat je beter niet in de baas zijn zetel belandt en Jane denkt aan de vlekken die ze er al meermaals uitwaste, wordt ze achterdochtig.

Met deze onderkoelde thriller drukt regisseuse Kitty Green haar stempel op #MeToo. Ze klaagt de zwijgcultuur aan die heerst in onze maatschappij wanneer het draait rond seksueel overschrijdend gedrag.

> Bekijk The Assistant

 

4. Asia (Ruthy Pribar)

De Israëlische regisseuse Ruthy Pribar weet in dit drama de hechte relatie tussen Asia en haar zeventienjarige dochter Vika weer te geven. Wanneer Asia ziek wordt en het duidelijk wordt dat haar einde nadert, wil Vika experimenteren en haar grenzen aftasten. Haar moeder zit in een tweestrijd: hoe kan ze haar dochter beschermen én tegelijkertijd de kans geven op een normaal leven?

Een prachtig karakterportret over liefde, leven en loslaten.

> Bekijk Asia

 

5. Zussen (Silje Salomonsen)

Zussen is een humoristische avontuur over de negenjarige Vega en de vier jaar jongere Billie, die samen met hun vader door de Noorse bossen trekken. Bijzonder: Silje Salomonsen maakte deze film samen met haar eigen gezin. Ze schreef het scenario samen met haar echtgenoot (en cineast) Arild Østin Ommundsen, en hun bloedeigen dochters spelen Vega en Billie.

Het resultaat van deze familieonderneming is een mysterieuze jeugdfilm die toont hoe kinderen in extreme omstandigheden het beste in zichzelf en anderen naar boven halen. 

> Bekijk Zussen

 

6. Soul (Pete Docter & Kemp Powers)

In deze gloednieuwe animatiefilm van Pixar staat muziek centraal. Joe wil het maken in de jazzwereld en bemachtigt eindelijk zijn eerste optreden. Door één misstap belandt hij echter in The Great Before: een plek waar zielen hun persoonlijkheid en eigenaardigheden ontwikkelen voor het lichamelijke leven op aarde begint. Joe probeert zijn leven terug te krijgen maar krijgt af te rekenen met zijn aartsrivaal én enkele prangende levensvragen.

Het is dan wel een animatiefilm, maar verwacht van Pixar geen verhaal over feeën en prinsessen. Soul is een verhaal over een herkenbaar leven, vertolkt door acteur Jamie Foxx. Dein intussen mee op de soundtrack van Trent Reznor en Atticus Ross, die eerder al een Oscar wonnen voor de muziek van The Social Network.

> Bekijk Soul

 

Film Fest Gent on tour

Geen zin in een trip naar Gent? Geen probleem, het filmfestival gaat ook on tour en brengt het beste uit zijn programmatie naar jouw culturele centrum.

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.

Meer Film Fest Gent