MiMA

Expo's in het voorjaar: 5 onmisbare tentoonstellingen

Dit voorjaar willen wij geen enkele expo missen, en al zeker niet deze 6 toppers. Met onze museumpas lopen we er bovendien gratis binnen!

 

1. Van de grot naar de speeltuin 

Een museum waar er een 'grot' is en een 'speeltuin'? Daar willen wij heen! Het MIMA stelt op de eerste verdieping ('de grot') werken tentoon die, net zoals Plato's grot, vragen stellen over werkelijkheid en fictie. 

Op de tweede verdieping stoot je op werken die de kunstenaars die eerder in MIMA tentoon stelden achterlieten als speelgoed. Wandelend door de expo MIMA Reload krijg je zo een blik op de kunstenaars en werken die de afgelopen jaren langskwamen. 

  

2. Popart in Gent

S.M.A.K. dompelt zich nog tot diep in het voorjaar onder in de sfeer en ambiance van de jaren 1960: enkele grote meesters van de popart hebben er een plekje gevonden. Denk: Andy Warhol, Roy Liechtenstein - de bekende Amerikanen - maar er zijn ook Europese zielsverwanten als Marcel Broodthaers en Panamarenko.

De werken komen grotendeels uit de collectie van Matthys-Colle, een echtpaar verzamelaars dat in de tweede helft van vorige eeuw een goede neus had voor vernieuwende kunst. En gelukkig maar!

 

3. Made in... oeps...

Weet iemand waar het kobalt uit onze geliefde smartphone vandaan komt? Wel ja, uit Congo, waar de grondstof in vaak mensonterende omstandigheden wordt ontgonnen. En zo zijn er nog wel voorbeelden te geven van alledaagse voorwerpen uit ons westerse leven, die bestaan uit materialen die niet koosjer zijn.

Kunsthal Extra City in Antwerpen grijpt dit gegeven aan om een tentoonstelling op te zetten: Made in X - To the Bone graaft via werk van onder meer Sammy Baloji en Monira Al Qadiri naar de grondstoffen waarop onze consumptiemaatschappij is gebaseerd.

 

4. Klee ontmoet Ensor

Wat hebben de kunstenaars Paul Klee en James Ensor meer elkaar te maken? In Oostende weten ze het antwoord: ze houden allebei wel van een grapje. 't Is te zeggen: ondanks hun verschillende leeftijd en nationaliteit waren ze allebei erg bedreven in het ontmaskeren en op de korrel nemen van de samenleving.

Spot en satire vormen dus een gemeenschappelijke noemer, en die overeenkomsten worden in Het James Ensorhuis prachtig blootgelegd. Klee ontmoet Ensor is een tentoonstelling die je met een schuine glimlach om de lippen verlaat.

 

5. Waardevol water

In La Fonderie hebben ze het goed begrepen: water, dat belangrijke goedje, wordt steeds schaarser. En als je erbij stilstaat is het ongelooflijk hoeveel water we verbruiken, gewoon door een glas water te drinken, het toilet door te spoelen of een douche te nemen.

De tentoonstelling Water loopt niet van een leien dakje toont ons hoe een Brussels huishouden de afgelopen eeuw omging met water - maar er zijn ook ludieke experimenten die je bewust maken rond het belang van water. Dompel jezelf onder in deze boeiende expo!

 

Ken je de museumpas al?

Met een museumpas op zak kan je meer dan 200 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief bovenstaande zes.

Lees ook

Theater in het voorjaar: 7 onmisbare voorstellingen

Comedy en cabaret: 7 onmisbare shows

5 musea waar je nog niet geweest bent