Expo's najaar 2022

Expo’s in het najaar: 6 boeiende tentoonstellingen

Dit najaar zit vol met een heleboel nieuwe expo’s: deze zes toppers moet je gezien hebben. Welke tentoonstelling bezoek jij als eerste?

 

1. Mode en Psyche: wat ga jij aandoen? 

Je eerste schooldag, je eerste dag op een nieuwe job of die allereerste date delen het dilemma: wat ga je aandoen? Geen banale vraag, want de manier waarop we ons kleden, hangt samen met wie we zijn. Dat vinden ook het Museum Dr. Guislain in Gent en het MoMu - Modemuseum Antwerpen, die de handen in elkaar slaan voor de dubbeltentoonstelling MIRROR MIRROR - Mode & de psyche.

Het Museum Dr. Guislain brengt uitzonderlijke kunstenaars bij elkaar die elk op hun eigen manier kleding of textiel gebruiken om zichzelf een plaats in de wereld te geven. Het MoMu zoomt in op de manier waarop we naar ons eigen lichaam kijken, bijvoorbeeld via de evolutie van mannequinpoppen.

 

 

2. Albast in M Leuven

Je kent het misschien niet, maar albast groeide in de late middeleeuwen uit tot een geliefd materiaal binnen de beeldhouwkunst. In samenwerking met Musée du Louvre loopt er in M Leuven een prestigieuze tentoonstelling over beeldhouwwerk in albast. Doorheen de tentoonstelling zijn zowat 150 stukken te zien van de late middeleeuwen tot de barok. Inclusief enkele topwerken uit heel Europa.

 

3. Te goed voor één verdieping: Didier Vermeiren

Het is alsof ze voor elkaar geboren zijn: de witte werken van Didier Vermeiren vloeien over in het spierwitte decor van WIELS. Deze Belgische kunstenaar schippert tussen Brussel en Parijs en staat bekend als een van de belangrijkste beeldhouwers in Europa. 

Gelukkig hoef je niet ver te gaan, want in september heet ook WIELS in Brussel de kunstenaar welkom met zijn Double Exposition. Naast zijn beeldhouwwerken vind je er ook een stuk fotografie terug. Vermeiren maakte er een kunst van om zijn beeldhouwwerken ook op camera vast te leggen.

 

4. Hetzelfde, maar toch anders

Een primeur: de tentoonstelling Composite Presence komt voor het eerst naar ons land. Deze tentoonstelling toont een levensgroot maquettelandschap dat de unieke en complexe relatie stad-architectuur in Vlaanderen en Brussel weergeeft. Bezoekers van Composite Presence wandelen doorheen een fictieve, maar tegelijk herkenbare Vlaamse stedelijke omgeving. Van kerken en sociale woningen tot basisscholen: ze lijken zo weggeplukt uit een willekeurige Vlaamse stad.

 

5. Een nieuwe blik werpen op De Dood van Maria

'De Dood van Maria’ van Hugo van der Goes is een van de pronkstukken in het Sint-Janshospitaal in Brugge. Hoewel het schilderij al 550 jaar oud is, blijft het kunstwerk intrigeren, inspireren en actuele thema’s oproepen bij kunstenaars. Hoe kan het dat een kunstwerk vijf eeuwen later nog steeds dit effect heeft? 

In Oog in oog met de Dood tonen vijf nieuwe meesters dat van der Goes’ thema’s actueler zijn dan ooit. De tijdloze thema’s worden verder verkend door de hedendaagse meesters.

 

6. Terug(vliegen) naar de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Deze tentoonstelling over luchtvaartarcheologie in het archeocentrum Velzeke brengt je zeker en vast in de wolken. Leer meer bij over de snelle evolutie in de Eerste Wereldoorlog: van gasballons en postvluchten tot het aanleggen van vliegvelden. Of heb jij een voorkeur voor de hoogte- en dieptepunten van de Tweede Wereldoorlog? Heel wat nooit eerder getoonde luchtvaartrelicten zullen zeker en vast je aandacht trekken.

 

Ken je de museumpas al?

Met een museumpas op zak kan je meer dan 200 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief vijf van de zes musea hierboven.

Lees ook

6x toptheater in het najaar

Comedy en cabaret: 6 hilarische shows

5 musea waar je nog niet geweest bent