Poes! in het Yper Museum

Expo's in het najaar: 5 onmisbare tentoonstellingen

Het nieuwe cultuurseizoen is al even uit de startblokken en de nazomer loopt op zijn laatste benen. Tijd om de knusse beschutting van de museumzalen op te zoeken! Deze 5 najaarsexpo's mag je niet missen - en met je museumpas loop je er gratis binnen.

1. Poes, poes, poes!

Een expo over katten, hoe geestig is dat! Het Yper museum onderzoekt de populariteit van het spinnende gezelschapsdier, zowel op internet als in onze huiskamer.

Vergis je niet: ook grote kunstenaars als Goya, Roger Raveel en Stephan Vanfleteren hebben het beestje in beeld gebracht. Allemaal te ontdekken in POES. Hoe de kat de mens vangt.

 

2. Oh la la! Censuur en beeldcultuur

"Is humor altijd grappig?" Met deze prikkelende uitgangsvraag onderzoekt het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout de grenzen van censuur en beeldcultuur.

Ook speelkaarten en strips zijn immers meer dan eens gecensureerd. Zijn we vandaag preutser dan vroeger, of net niet? Hoeveel bloot is te bloot? Maak je klaar voor een grensverleggend museumbezoek!

  

3. Zijdezachte stenen in Brussel

Met Standing Stones brengt het Design Museum Brussels twee tijdperken bijeen. Wie herinnert zich nog van in zijn geschiedenisboeken de eeuwenoude stenen gebruiksvoorwerpen uit de Bronstijd? Een vroege vorm van design, die het museum speels laat terugkeren onder de vorm van opblaasbare, zachte en biologisch afbreekbare sculpturen.

Een tijdreis voor designliefhebbers!

 

4. Voor het blok

Stichting Boghossian in Elsene daagde 31 internationale kunstenaars uit om op basis van eenzelfde vierkant blok eikenhout een kunstwerk te creëren. Het hout is afkomstig van het vroegere front van WO I, in de Elzas.

Trees for memories toont hoeveel creativiteit eenzelfde uitgangspunt kan opleveren - en tegelijkertijd is het een warm en artistiek pleidooi voor de vrede.

 

5. Van 'Oost' en 'West' (en terug)

Het Antwerpse M HKA pakt groots uit met deze focus op een van de oudste routes van culturele uitwisseling: die tussen Europa en Azië. Het begon al bij de Zijderoute, maar ook vandaag hebben beide continenten elkaar veel te vertellen.

Een landschap van veranderlijkheid toont ons wat dat 'Eurazië' wel zou kunnen zijn, en het zijn kunstenaars als Joseph Beuys en Jimmie Durham die ons dat vertellen. Go East, go West!

 

Ken je de museumpas al?

Met een museumpas op zak kan je meer dan 200 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief bovenstaande zes.

Lees ook

Theater in het najaar: 8 onmisbare voorstellingen

Verder lezen 

Comedy en cabaret: 7 onmisbare shows

Verder lezen 

5 musea waar je nog niet geweest bent

Verder lezen