U bent hier:

En marche!

En marche!

Volg die reus

Iedere dertiger heeft ze wel in een of ander oud foto-album - die verbazingwekkend analoge tijd dat er nog foto-albums werden gemaakt -: plaatjes in fletse jaren 1980-kleuren van glunderende kinderkopjes die in de camera kijken terwijl apetrots achter de fanfare, de reuzen of de majorettes aanmarcheren. Stoeten hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen, misschien omwille van de kleurrijke outfits en de opzwepende muziekjes, omwille van het hypnotiserende effect van de grote trom, of simpelweg omdat iedereen naar zo'n stoet kijk - kinderen zijn aandachtsjunks, dat weet iedereen.

Kom buiten!

Als ik eerlijk ben moet ik bekennen dat ik er nog steeds voor val, voor dat geparadeer. Als ik denk aan vrolijke bedoeningen als Aalst Carnaval of de Zinneke Parade krijg ik spontaan zin om me te verkleden, maar de wat oppervlakkige roes van kleur en beweging is op zich niet meer voldoende om me uit mijn kot te lokken. Er moet méér achter zitten. De eerste échte ruzie met mijn ouders ('Ik loop weg, ik zweer het! En ik neem de hond mee!') kwam er toen ik op mijn twaalfde niet naar een betoging van Greenpeace mocht gaan - dat vond ik, als hyperbewuste milieufreak met ouders die nota bene nog tegen de kernwapens waren gaan betogen, van een ongehoorde onrechtvaardigheid. Een optocht is niet alleen fun, het is ook de uiting van een gemeenschappelijk verlangen vóór of tegen iets. Dat op zich ontroert me al: dat zoveel mensen samen iets willen. En dat ik misschien ook iets wil, en dat mag tonen. Want in plaats van in je eentje verzuurde reacties te zitten spuwen op social media geeft zo'n parade je de kans om al dansend, zingend, wandelend of vuvuzela-end gehoord te worden. Om te tonen dat je bestaat - alleen al dat is zoet voor je gemoed.

De parade

In Gent trok onlangs zo'n Bewegend Feest door de straten van de volkswijk De Brugse Poort, waarbij de buurtbewoners op elke hoek van de straat de omstaanders verrasten met een lied, een stuk muziek of een performance. In Antwerpen is het kunstenaar Thomas Verstraeten die maar liefst duizend figuranten optrommelt voor zijn Parade van mannen, vrouwen en zij die vanuit de verte op vliegen lijken. Verstraeten wil de chaos en de diversiteit van ‘t Stad vatten in een stoet die zal voorbijmarcheren aan de publiekstribune op Linkeroever. Op dezelfde dag lopen LGBTQ+-ers vrolijk hand in hand op de Gay Pride in Brussel

Paraderen maakt je proud, dat je deel uitmaakt van iets dat groter is dan jezelf. Allez, en marche!

 

Reporter: Evelyne --- “Geen enkel theaterstuk, geen dansvoorstelling of performance ontglipt de kritische blik van podiumliefhebber Evelyne.”

Meer parades en stoeten

zondag 24 juni 2018

Zeewijding Zeebrugge - 2018

Zeebrugge (Brugge), Visserskruis

Kermis of feestelijkheid

zaterdag 30 juni 2018

Bedevaart van Eersel (NL) naar Werbeek (Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw, Retie)

Retie, Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw

Begeleide uitstap of rondleiding

zondag 1 juli 2018

Academisch Moment 30 jaar Stichting Sint-Pietersfeest Kalken

Kalken (Laarne), Braakliggend terrein Koffiestraat

Kermis of feestelijkheid

zondag 1 juli 2018

Maria-Ommegang

Poperinge, centrumstraten

Begeleide uitstap of rondleiding

Van 4 juli 2018 tot 6 juli 2018

L’Ommegang, un parcours à remonter le temps

Brussel, Kleine Zavel square

Begeleide uitstap of rondleiding

Van 4 juli 2018 tot 6 juli 2018

Ommegang

Brussel, Grote Markt

Monument

Van 14 juli 2018 tot 15 juli 2018

Vosseslagfeesten

De Haan, Vosseslag

Markt of braderie

3+

zaterdag 14 juli 2018

Gentopia - De kleurrijke openingsparade

Gent, Bij Sint-Jacobs

Kermis of feestelijkheid

zaterdag 21 juli 2018

21 juli viering Menen

Menen, Sint Vedastuskerk en stadhuis

Fiets- of wandelroute

zondag 29 juli 2018

Herdenking burgerlijke oorlogsslachtoffers Rieme

Evergem, Parochiaal Centrum Rieme

Lezing of congres

Bekijk alle activiteiten
Parades