U bent hier:

En marche!

En marche!

Volg die reus

Iedere dertiger heeft ze wel in een of ander oud foto-album - die verbazingwekkend analoge tijd dat er nog foto-albums werden gemaakt -: plaatjes in fletse jaren 1980-kleuren van glunderende kinderkopjes die in de camera kijken terwijl apetrots achter de fanfare, de reuzen of de majorettes aanmarcheren. Stoeten hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen, misschien omwille van de kleurrijke outfits en de opzwepende muziekjes, omwille van het hypnotiserende effect van de grote trom, of simpelweg omdat iedereen naar zo'n stoet kijk - kinderen zijn aandachtsjunks, dat weet iedereen.

Kom buiten!

Als ik eerlijk ben moet ik bekennen dat ik er nog steeds voor val, voor dat geparadeer. Als ik denk aan vrolijke bedoeningen als Aalst Carnaval of de Zinneke Parade krijg ik spontaan zin om me te verkleden, maar de wat oppervlakkige roes van kleur en beweging is op zich niet meer voldoende om me uit mijn kot te lokken. Er moet méér achter zitten. De eerste échte ruzie met mijn ouders ('Ik loop weg, ik zweer het! En ik neem de hond mee!') kwam er toen ik op mijn twaalfde niet naar een betoging van Greenpeace mocht gaan - dat vond ik, als hyperbewuste milieufreak met ouders die nota bene nog tegen de kernwapens waren gaan betogen, van een ongehoorde onrechtvaardigheid. Een optocht is niet alleen fun, het is ook de uiting van een gemeenschappelijk verlangen vóór of tegen iets. Dat op zich ontroert me al: dat zoveel mensen samen iets willen. En dat ik misschien ook iets wil, en dat mag tonen. Want in plaats van in je eentje verzuurde reacties te zitten spuwen op social media geeft zo'n parade je de kans om al dansend, zingend, wandelend of vuvuzela-end gehoord te worden. Om te tonen dat je bestaat - alleen al dat is zoet voor je gemoed.

De parade

In Gent trok onlangs zo'n Bewegend Feest door de straten van de volkswijk De Brugse Poort, waarbij de buurtbewoners op elke hoek van de straat de omstaanders verrasten met een lied, een stuk muziek of een performance. In Antwerpen is het kunstenaar Thomas Verstraeten die maar liefst duizend figuranten optrommelt voor zijn Parade van mannen, vrouwen en zij die vanuit de verte op vliegen lijken. Verstraeten wil de chaos en de diversiteit van ‘t Stad vatten in een stoet die zal voorbijmarcheren aan de publiekstribune op Linkeroever. Op dezelfde dag lopen LGBTQ+-ers vrolijk hand in hand op de Gay Pride in Brussel

Paraderen maakt je proud, dat je deel uitmaakt van iets dat groter is dan jezelf. Allez, en marche!

 

Reporter: Evelyne --- “Geen enkel theaterstuk, geen dansvoorstelling of performance ontglipt de kritische blik van podiumliefhebber Evelyne.”

Meer parades en stoeten

zaterdag 26 januari 2019

Brugge op zijn zaterdags - “Brugge: een stad van stoeten en processies”

Brugge, HoWest

Lezing of congres

zondag 3 februari 2019

Begeleiding kindercarnavalstoet

Brakel, Marktplein

Kermis of feestelijkheid

zondag 10 februari 2019

eetfestijn ten voordele van de stoet Kampenhout

Kampenhout, zaal Pax

Eten en drinken

zondag 17 februari 2019

Wandeling in en rond de heksengemeente Beselare

Beselare (Zonnebeke), OC De Leege Platse

Sportactiviteit

zondag 17 februari 2019

Een moord in de ijstijd, mysterie en natuur

Hove, Gemeentepark Hove

Begeleide uitstap of rondleiding

donderdag 21 februari 2019

Slam Aleikum

Hoboken, Gravenhof


zaterdag 23 februari 2019

Dag van de Academies

Lier, Academie voor Schone Kunsten Lier

Opendeurdag

zondag 24 februari 2019

Krakelingen en Tonnekensbrand

Geraardsbergen, Stadscentrum

Kermis of feestelijkheid

zondag 24 februari 2019

Walmke Brand

Goeferdinge (Geraardsbergen), Parochiezaal Goeferdinge

Kermis of feestelijkheid

zaterdag 2 maart 2019

Internationale carnavalstoet

Genk, Stadscentrum

Kermis of feestelijkheid

Bekijk alle activiteiten
Parades