U bent hier:

Een zomer vol van Eyck: 5 tips

Een zomer vol van Eyck: 5 tips

Een zomer vol van Eyck: 5 tips

Laat je onderdompelen in de kleurenpracht van van Eyck en kom alles over deze Vlaamse Meester te weten.


Voor de zoveelste keer gooide “je-weet-wel-wat” roet in het eten: corona. Jammer. Want na zes eeuwen wachten was 2020 het veelbelovende jaar van van Eyck. Schaapachtig kijken naar virtuele museumtours is voorbij, tijd voor het echte werk.

  

1. Het Lam Gods houdt je in het oog 

De aanbidding van het Lam Gods” is werelderfgoed en natuurlijk een stukje Belgische trots. Het Vlaamse veelluik uit de 15e eeuw werd geschilderd door de broers Jan en Hubert van Eyck. Jan van Eyck verbeterde de olieverftechniek en schilderde in zulke minutieuze details en felle kleuren dat het haast leek of de figuren elk moment tot leven kunnen komen. Maar de details vervaagden en de felle kleuren werden doffer doorheen de tijd. 

Na jarenlange restauratie is het Lam Gods opnieuw te bekijken in zijn thuisbasis: de Sint-Baafskathedraal. Dat kan al voor vijf euro. Vergeet je ticket niet op voorhand te reserven. 

 

2. Zeven zintuigen tijdens de 'Seven Senses' stadstour

Bekijk de stad Gent door de ogen van Jan van Eyck tijdens de Seven Senses Tour. Laat je meevoeren langs historische pareltjes zoals het Groot Vleeshuis en het Geeraard de Duivelsteen. Bevaar vervolgens de Gentse binnenwateren en aanschouw een spektakel van digitale projecties in de tunnel onder het François Laurentplein. Wissel zintuiglijke ervaringen en monumentale Gentse gebouwen af met verbluffende streetartkunstwerken.

Of hou halt bij een aantal gepassioneerde hedendaagse Gentse makers. Betreed hun winkel, werkplaats of atelier en krijg een unieke blik achter de schermen.

 

3. Van Eyck treedt letterlijk in de spotlights

Wat aan het licht kwam tijdens de grote restauratiewerken van het Lam Gods in 2012? Dat het licht- en schaduwspel van Van Eyck veel spectaculairder was dan we ooit durfden vermoeden. Van Eyck was revolutionair voor zijn tijd. Zulk dieptezicht en details waren nooit eerder gezien.

Die uniciteit stelt 'Lights on van Eyck' tentoon in de Sint-Niklaaskerk op een indrukwekkende manier. Op alle muren en gewelven van de kerk spelen lichtkunstaars met multimediale kunst, muziek, robotarmen en projectie. Dertig minuten lang lijkt het of je mee deel uitmaakt van het oeuvre en de geschiedenis van het werk van van Eyck.

 

4. De intrede van Kris Martin 

Kris Martin is conceptueel, beeldend kunstenaar en vooral bekend in het buitenland. Toch toont hij voor het eerst in 20 jaar zijn overzichtstentoonstelling in zijn thuishaven: België. Zijn intrede in het SMAK noemt hij ‘EXIT’. Kris houdt van contradicties. Hij pikt een detail uit het werk van van Eyck, zet dat in een hedendaagse context en laat zo toeschouwers zelf reflecteren over het Lam Gods.

 

5. Het kleurenpalet van Van Eyck in een modern jasje

In de tentoonstelling ‘Kleureyck’ in het Designmuseum worden de kleuren in het werk van van Eyck heel nauwgezet bestudeerd en gekoppeld aan hedendaagse designkunst. Het Designmuseum nodigt verschillende ontwerpers uit verschillende kunstgebieden uit om naar de kleurfacetten van het Lam Gods te kijken. Binnen het thema kleur en zintuigen creëren ze een werk dat deze bepaalde aspecten vertaalt naar hedendaagse kunst.

Je kan van Eyck's kleurenpalet nog tot het einde van de zomer, 30 augustus, bekijken. 

 


 Heb je een UiTPAS? Dan kan je op heel wat plekken in Gent een punt sparen. En als je tien UiTPASpunten verzameld hebt, dan kan je die bijvoorbeeld inruilen voor een set van 3 unieke Van Eyck-postkaarten.


Meer inspiratie in Gent?