matteo simoni in ROOKIE

Een najaar vol spanning met deze filmfestivals

Het ziet er niet naar uit dat we al onze hoop kunnen projecteren op een indian summer. Maar ook als de weergoden ons niet gunstig gezind zijn heeft het najaar nog heel wat moois in petto. Deze filmfestivals nemen je weg uit deze grijze realiteit.

 

MOOOV Wijkt Af

MOOOV brengt al acht jaar de betere alternatieve films uit alle hoeken van de wereld samen. Alternatief, maar daarom niet minder leuk of memorabel. Nog tot 28 augustus maken de mooiste plekken in en rond Turnhout plaats voor scherm en stoelen van de MOOOV Wijkt Af openluchtcinema. Een historisch beladen editie, want ze staat grotendeels in het teken van WOII. Vier van de negen films zijn een recente vertelling van het desastreuze wereldconflict. Aangrijpend, realistisch, dramatisch of humoristisch, voor elk wat wils op de witte doeken in Turnhout.

 

Brussels Short Film Festival

Elf dagen lang filmplezier, met films van ongeveer 20 minuten? Verwacht je dus aan films in trosjes. Meer dan 300 fascinerende kortverhalen slepen je mee het doek in op Brussels Short Film Festival (BSFF). Alle genres, thema’s en nationaliteiten verdienen een plek in dit filmspektakel. Na de Belgische editie in 2020 belooft BSFF dan ook een visuele trip rond de wereld, met naast Belgische ook Portugese, Koreaanse, Iranese en Latijns-Amerikaanse kortfilms in alle genres. 

 

Film Fest Gent

Filmmuziek speelt altijd een hoofdrol op Film Fest Gent, maar elke editie staat ook in het teken van een specifiek thema. Het 48ste (!) Film Fest Gent is een ode aan ‘de bakermat van alles wat drama is’: Griekenland. De oude Grieken waren immers al fervente toneelspelers en het land was ook tekenend voor de filmwereld in de jaren ‘50 en ‘60. Én de Grieken hebben zelfs een eigen stroming, want “Greek weird wave cinema” werd de een overkoepelende term voor rebelse films over politiek en cultureel netelige kwesties. Kortom, de Grieken zoeken de cinematografische grenzen op. 

 

Offscreen Film Festival

Het Offscreen Film Festival focust op de cultfilms van morgen. Bijzondere meesterwerken van onafhankelijke filmmakers, zonderlinge cinemastukken en minder bekende filmgenres vinden dankzij het Offscreen Festival hun weg naar het witte doek. Sleutelwoord van de 2021-editie? Anthropoceen, AKA het tijdperk waarin de mens de aarde vernietigt. Deze maatschappijkritiek vertalen de filmmakers in spannende ecologische horrorfilms: de wraak van de natuur is nabij.

 

FFO Nights

Geen negen dagen Film Festival Oostende in januari, maar de nazomerse FFO Nights vinden wél plaats in de Koningin der Badsteden. Twee glamoureuze filmavonden met Vlaamse films als sterren van de show. De uitzonderlijke aandacht voor filmtalent van eigen bodem moet de door corona getormenteerde sector ondersteunen. Maar zelfs binnen onze landsgrenzen moeten we aan kwaliteit zéker niet inboeten, met knallers als Onder vuur, Rookie en Total Recall op het programma van FFO Nights. 

6 jun

Jazzmadd “ROBIN VERHEYEN” CD/VINYL RELEASE “ PLAYING THE ROOM”

Aalst