U bent hier:

Eco-festivals

Eco-festivals

Wij bewuste burgers weten het beter dan wie dan ook: onze planeet staat er niet bepaald goed voor, en wij zullen de gevolgen dragen van de klimaatopwarming. Dat betekent niet dat je niet meer mag gaan feesten op de zomerfestivals, maar wel dat wegwerptenten, plastic bekertjes en poncho's made in China totally out zijn. Veel festivals hebben dat begrepen, en werken aan hun groene imago door concrete maatregelen te nemen rond duurzaamheid of afvalverwerking. Wij lijstten voor jou de vijf eco-vriendelijkste festivals op, waar je uit de bol gaat op ethisch verantwoorde wijze.

  1. Cactusfestival Cactusfestival (7-9 juli)vaart al langer koets onder het motto ‘small is beautiful’ en nu komt daar ook de slogan 'green is beautiful' bij, want het festival in het Brugse Minnewaterpark verbiedt flyeren, vangt uw peuken op in herbruikbare 'peukentasjes', bedient zich van klimaatneutraal drukwerk en zamelt zelfs pet-dopjes in ten voordele van het Belgisch centrum voor geleidehonden. Als die van Cactus hun hemel nog niet verdiend hebben...
  2. Boomtown Ook het Gentse muziekfestijn Boomtown (18-22 juli) neemt al een hele tijd het voortouw in de groene gedachte. Herbruikbare bekers met een waarborg zijn het minimum, maar het festival zou zich vanaf dit jaar ook bedienen van een waterzuiveringsibnstallatie die afvalwater omtovert tot zuiver water.
  3. Ieperfest Work your eco magic! Zo staat het op de site van het Ieper Hardcore Fest want jawel mensen, in Ieper weet men pas echt wat ecologie is. Composttoiletten op de camping, zonnepanelen, een bar met leidingwater in plaats van flesjes en een donation pit waar je campinspullen die je niet meer naar huis wilt meezeulen kunt achterlaten voor zij die ze wel kunnen gebruiken. het zijn maar enkele van de vele initiatieven waarmee het schone Ieper van 11 tot 13 augustus iedereen tot voorbeeld strekt...
  4. Sfinks Mixed Eerlijk is eerlijk: het wereldmuziekfestival Sfinks Mixed is al jaren een pionier onder de groene festivals. Van 27 tot 30 juli wordt er in Boechout eco-vriendelijk gedanst, onder het wakend oog van de Green Guerilla die de festivalweide proper houdt. Sfinks heeft een uitgekiend gescheiden afvalbeleid en gebruikt PLA bekers (gemaakt uit natuurlijke grondstoffen) en eetbakjes gemaakt uit suikerriet. Het festival kreeg in 2015 een groene prijs van OVAM, de Vlaamse Afvalmaatschappij. 
  5. Dranouter We willen de Westhoek zeker niet onder water zien gaan, dus zet ook Dranouter (4 tot 6 augustus) alles op alles om een klimaatramp te vermijden. dat doet het festival onder meer via steun aan Natuurpunt, een backstage die verwarmt met superzuinige pelletkachels, een waterbar met kraantjesbar en een proefinstallatie om - hou je vast - urine om te toveren tot zuiver water.

Op zoek naar nog meer fijne vrijtijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt. 

Eco-festivals