U bent hier:

Eco-festivals

Eco-festivals

Wij bewuste burgers weten het beter dan wie ook: onze planeet staat er niet bepaald goed voor. Dat betekent niet dat je niet meer mag gaan feesten op de zomerfestivals, maar wel dat wegwerptenten, plastic bekertjes en poncho's made in China totally out zijn. Veel festivals hebben dat begrepen, en werken aan hun groene imago door concrete maatregelen te nemen rond duurzaamheid of afvalverwerking. Wij lijstten voor jou de vijf eco-vriendelijkste festivals op, waar je ethisch verantwoord uit de bol kan gaan. 

 

1. Gentse Feesten

De Gentse Feesten (13 - 22 juli) willen hun afvalberg dit jaar drastisch verminderen. In de hele feestzone geldt daarom een verbod op wegwerpbekers: je drank wordt geserveerd in herbruikbare bekers die gewoon afgewassen en opnieuw gevuld worden. Ook blikjes en plastic flesjes zal je op de Gentse Feesten amper tegenkomen, en je eten krijg je in kartonnen bakjes met houten bestek. Heel wat festivals binnen de Gentse feesten doen bovendien extra inspanningen voor het milieu: herbruikbare bekers zijn op Boomtown (17-21 juli) al lang ingeburgerd en het festival heeft ook een eigen waterzuiveringsinstallatie. 

 

2. Sfinks Mixed

Sfinks Mixed (26 - 29 juli) is een award winning ecologisch festival: al jaren wordt daar milieuvriendelijk gedanst. De 'Green Guerilla' waken over de ecologische impact van het festival en houden de weide proper. Dat is trouwens niet erg moeilijk, aangezien Sfinks zijn best doet om zo weinig mogelijk afval te produceren. En als het dan toch moet is het afval wel biologisch afbreekbaar, bijvoorbeeld met PLA bekers (gemaakt uit natuurlijke grondstoffen) en etensbakjes uit suikkerriet. 

 

3.  Absolutely Free Festival

Zoals de naam al doet vermoeden is Absolutely Free Festival (3-4 augustus) volledig gratis. Maar voor wat hoort wat: als alternatief toegangsgeld moet je minstens drie lege batterijen meebrengen of drie euro doneren aan Absolutely Free Forest. AFF houdt bovendien ook van gezond en fairtrade eten, herbruikbare bekers en bezoekers die met de fiets komen. 

 

4. Dranouter 

We zouden de Westhoek niet graag onder water zien lopen, dus levert ook Dranouter (3 - 5 augustus) heel wat inspanningen om een klimaatramp te vermijden. Je kan met de aankoop van je ticket Natuurpunt steunen, je gsm opladen met groene energie, heerlijk vegetarisch eten en zelfs - echt waar - je urine laten omtoveren tot zuiver water. Ook van de festivalgangers zelf wordt medewerking verwacht: wie zijn kampeerplekje netjes opruimt krijgt een gratis ontbijt en wie met de fiets komt kan zijn stalen ros gratis en lekker dichtbij het festivalterrein parkeren. 

 

5. Crammerock

Crammerock (31 augustus  - 1 september) doet jaarlijks extra inspanningen om zijn reputatie als ecologisch festival waar te maken. Er wordt nauwkeurig gerecycleerd, er is een dansvloer die enkel wordt verlicht wanneer je er op danst (hoe meer gedans, hoe mee licht) en een free podium dat draaiende gehouden wordt met tien fietsen op rollen. Dat noemen ze nu eens Rock and Roll

 

 

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijtijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.