Design museum Gent

Dit zijn de musea voor design en architectuur

Doet een art deco gebouw jouw hart sneller slaan? Of gaan je haren recht omhoog staan wanneer je een geniaal meubelontwerp ziet? Dan is het tijd om dé design- en architectuurmusea van Vlaanderen te bezoeken. We’ve got your back!

ADAM – Brussels Design Museum

Het Brusselse Design Museum laat je kennismaken met alle designvormen, periodes en materies in hun tijdelijke tentoonstellingen, alsook met het plastic design vanuit de jaren 50 tot op de dag van vandaag in hun vaste tentoonstelling. Zo wijden ze tentoonstellingen aan Belgisch design, stoelen, design generaties en functionalisme en kan je zo’n 2000 plastic objecten bestuderen.

Design Museum Gent

Het Design Museum in Gent maakt je er bewust van dat design ons dagelijks leven enorm beïnvloedt. De uitgebreide collectie loopt van de 15e eeuw tot nu en toont op die manier aan hoeveel verantwoordelijkheid ontwerpers en consumenten hierin dragen. Ze zien design niet enkel als vorm en functie, maar als een weerspiegeling van de manier van denken op dat moment. Bewonder er de Alonso International Glass Collection, de stoelen van Léon Stynen, de 4 werelddelen kroonluchter van J.F. Allaert en de F88 van Maarten Van Severen.

Helaas is het museum gesloten tot 2024 wegens verbouwingen.

Z33

Voor een mix van kunst, design en architectuur moet je in Hasselt zijn. Z33 vormt een ruimte voor artistiek onderzoek. Dat deden ze tot voor kort in het voormalig Begijnhof, maar in 2020 verhuisden ze naar de Bonnefantenstraat. Met hun thematische tentoonstellingen bieden ze een platform aan kunstenaars die op het punt van hun doorbraak staan.

ModeMuseum Antwerpen

Het MoMu in de Antwerpse Nationalestraat bezit de grootste collectie hedendaagse Belgische mode ter wereld. Elk jaar presenteert het museum twee tijdelijke tentoonstellingen, samen met kleinere installaties in de galerie. De scenografie speelt bij hen een grote rol: als bezoeker word je ondergedompeld in het thema en de wereld van de ontwerper. Voor elke tentoonstelling wordt de hele ruimte omgetoverd, waardoor het telkens een unieke ervaring vormt.

De collectie bestaat uit kleding, accessoires en textiel, maar ook uit gereedschappen en machines die gebruikt worden voor de productie. Om je te laten onderdompelen in de wereld van de mode, moet je in Antwerpen zijn vanaf oktober 2022 want dan gaat het museum weer open.

Villa Empain

De nog maar 22-jarige Louis Empain startte in 1930 met het bouwen van dit Art Deco pareltje op de toenmalige Natiënlaan, Villa Empain. Een mooie troef hieraan is het natuurlijk lichtspel dat een uitzonderlijke sfeer creëert, waar onder andere het glas-in-loodraam van Max Ingrand in het eresalon aan bijdroeg, maar jammer genoeg sneuvelde begin jaren 2000. Maar tijdens de restauratie van het pand, werden uiteraard de belangrijke elementen bewaard en extra in de verf gezet. Bereid je voor op veel marmer, een immens blauw zwembad en veel lichtinval.

Modemuseum Hasselt

Laat je in Hasselt inspireren door de geschiedenis van de mode, maar ook hedendaagse ontwerpers, of ontdek de laatste trends en technische snufjes die op de catwalk verschijnen. 

Hasselt had in de Middeleeuwen al een bloeiende lakenhandel, waardoor de stad zich al snel profileerde als modestad. Om deze geschiedenis eer aan te doen werd het ModeMuseum in 1986 een feit. Het museum herbergt in het voormalige Grauwzustersklooster zo’n 18.000 kledingstukken, schoenen handtassen en accessoires.

Reeks
Museum