Galerij

Dit zijn de leukste galerijen in West-Vlaanderen

Zin om rond te snuisteren tussen interessante kunstcollecties in jouw buurt? Wij zetten de West-Vlaamse kunstgalerijen bij uitstek even voor jou op een rijtje.

Absolute Art Gallery

Deze hedendaagse kunstgalerij in Brugge is zeker een bezoekje waard. Yvan De Backer en zijn twee zoons Yoeri en Miguel, alle drie hevige kunstfanaten, richtten deze galerij samen op. Dit familieverband vormt na het overlijden van Yvan nog steeds een primair aspect in hun werkwijze. Elke kunstenaar die in één van de vier galerijen vertegenwoordigd wordt, staat in nauw verband met de twee zoons. Het artistiek universum van de kunstenaar staat centraal, zodat er ruimte wordt gelaten voor onderzoek en experiment. De eerste vraag die ze zichzelf stellen is: willen we dat werk elke dag zien bij ons thuis en er voortdurend emotioneel door geraakt worden? Pas wanneer het antwoord ‘ja’ is, gaat de samenwerking verder. 

Be-Part

Samen met atelier BREADCRUMBS vormt Be-Part een platform voor actuele kunst in Kortrijk en Waregem. Zo werd in 2020 het werk van illustrator Benoît van Innis tentoongesteld. Hij maakte tijdens de lockdown 96 tekeningen met viltstift die hij telkens naar vrienden doorstuurde via Whatsapp. Zo ontstond er een kleine community dat in die vreemde periode troost zocht in zijn werk. De tentoonstelling en het gelijknamige boek bundelen zijn quarantaine-werk die een verpozing vormden tussen de vele onheilspellende nieuwsberichten. Met hun atelier BREADCRUMBS maken ze de actuele kunst toegankelijk voor kinderen via workshops en rondleidingen. Een mooie plek om de actualiteit vanuit een andere hoek te bekijken.

Galerie Magiek

Het kleinste theater, het kleinste winkeltje en de kleinste kunstgalerij in een van de kleinste straatjes van Brugge: dat moet je toch gezien hebben? Brigitte Minne vormt de ziel achter Magiek. In het vertel- en poppentheater dompelt Brigitte je onder in haar verhalenwereld en in haar winkeltje kan je terecht voor papieren theaters, juwelen en marionetten. De kunstgalerij vormt een ruimte voor jonge en verdienstelijke kunstenaars en ontwerpers. Zo stelde ze al het werk van grafisch vormgeefster Trui Chielens, die al meerdere prentenboeken uitbracht bij uitgeverij De Eenhoorn, tentoon.

Beekman Foundation

Deze galerij werd in 2006 opgericht door Belgisch kunstenaar Jan Beekman die toen al in Amerika woonde. Beekman’s wereldberoemde schilderij van Nelson Mandela hangt op in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Zijn artistieke, ecologische en sociale bekommernissen zijn sterk aanwezig in zijn werk. De Foundation stelt daarom niet enkel zijn werk ten toon, maar geeft ook een platform aan kunstenaars die met dezelfde thema’s spelen. Momenteel is zijn werk erg gefocust op de ontkenning van de opwarming van de aarde, de ondermijning van de democratie en het isolement van Amerika door de populistische Trump-regering.

D.E.V.E. Gallery

In een oude opslagplaats langs de Kolenkaai huist de Russische D.E.V.E. Gallery van antiekhandelaar Nadya Safroshkina. De galerij wil voor Russische en Wit-Russische kunstenaars een springplank vormen naar de Westerse kunstwereld. In samenwerking met de Stedelijke Academie organiseert Nadya workshops en soms zelfs uitwisselingsprojecten naar Moskou. De werken die daaruit voortkomen worden tentoongesteld in de Belgische ambassade van de Russische hoofdstad. Een uniek concept in een uniek gebouw, dat zeker een bezoek waard is.

 

Meer te doen in West Vlaanderen