Film fest Gent

Dit zijn de filmfestivals van Vlaanderen en Brussel

Een hart voor film, maar goesting in iets anders dan de standaard cinemaprogrammatie? Dan heb je geluk dat Vlaanderen en Brussel vele interessante filmfestivals in petto hebben die voor jou.

Klein maar fijn Kortfilmfestival Leuven

Bij het Kortfilmfestival in Leuven zit je goed voor een portie fictie, animatie, en documentaires in ’t kort. Jaarlijks vertonen ze in het Kunstencentrum STUK zo’n 200-tal kortfilms van over heel de wereld, gespreid over acgt dagen. Er is ook telkens ruimte voor uitdagende masterclasses, workshops en panelgesprekken.

Vlaamse klasse op Filmfestival Oostende

Ook in Oostende is het jaarlijkse filmfestival onmisbaar geworden. De filmparels worden verspreid over drie locaties in de kuststad: het welbekende Kursaal, de Kinepolis-zalen en De Grote Post. Tijdens deze week werpt men de schijnwerpers op de betere Vlaamse film, maar is er ook ruimte voor internationale films. 

Daarbovenop worden ook nog eens de alom bekende Vlaamse filmprijzen, de Ensors, uitgereikt. Belangrijke nationale en internationale gasten krijgen een ster op de Walk of Fame op de zeedijk. 

Kort maar invloedrijk: Brussels Short Film Festival

Waarom lang als het ook kort kan? Dat bewijst het BSFF elk jaar opnieuw in onze hoofdstad. Je kan terecht bij Flagey, Vendôme, Cinema Galeries, Kunstberg en de Festival Bar voor een stevig staaltje korte maar krachtige cinema. Het BSFF is sinds 2018 zelfs een kwalificatiefestival voor de Oscars.

Tijdens het festival kan je ook zelf de handen uit de mouwen steken in één van de vele workshops over onder meer filmmuziek, voice-overs of het pitchen van een filmidee.

Afrika Filmfestival: focus op een bloeiende scene

Afrika wordt niet onmiddellijk geassocieerd met het woord ‘film’. Nochtans bloeit de Afrikaanse filmcultuur enorm. Op het Afrika Filmfestival kom je te weten wat er op dat moment leeft en actueel is. Maar niet enkel Afrikaanse films komen aan bod, ook niet-Afrikaanse films die een andere kijk op het werelddeel in gang bieden, krijgen een plek binnen de programmatie op meer dan dertig locaties.

Wereldklasse op Film Fest Gent

Voor het grootste filmfestival van België moet je de maand oktober vet omcirkelen in je agenda. Film Fest Gent onderscheidt zich door niet alleen wereldpremières te regelen, maar ook door de jaarlijkse World Soundtrack Awards. Daarnaast kan je er ook terecht voor een mix van gewaagde maar ook populaire cinema met elk jaar een focus op een ander land.

Meerdere dagen en locaties

The Old Oak

Reeks
Film