Het Verhaal van Vlaanderen

In deze musea ontdek je het verhaal van Vlaanderen (deel 2)

In Het verhaal van Vlaanderen op Eén brengt Tom Waes de geschiedenis weer tot leven, van de eerste Homo sapiens tot de Galliërs en Bourgondiërs. Je kan dat verleden zélf van dichtbij beleven in onze talrijke Vlaamse musea. We stellen je bij afleveringen 6 tot 10 telkens een passend museum voor.

6. De Spaanse tijd in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Na de glorietijd van de Bourgondiërs breekt een woelige periode aan met de Calvinistische beeldenstorm, de koelbloedige reactie van de hertog van Alva en de befaamde Slag op de Schelde. Ondanks de chaos was er ook plaats voor mooie dingen, zoals kunstTijdens deze Spaanse Tijd leefde Peter Paul Rubens.

Enkele topstukken van deze barokschilder kan je bewonderen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (kortweg: KMSKA). Na meer dan 11 jaar renovatie is het museum mooier dan ooit.

Met grote, nieuwe ruimtes, een aangelegde tuin en een ‘virtual reality’-beleving, word je helemaal in de kunst gezogen. Naast Rubens schitteren er ook heel wat andere meesters uit verschillende periodes, zoals van Dyck, Fouquet en Ensor.

7. Het ontstaan van België in BELvue Museum

Na jaren van oorlog en een stevige Franse bezetting, nestelde het revolutionaire gedachtegoed zich in onze streken. In de zevende aflevering wordt onze driekleur geboren.

Als je dacht dat België alleen maar bekendstaat om zijn frisse pinten, frietjes of chocolade, heb je het mis. Spring binnen in het BELvue museum in hartje Brussel voor alles wat Belgisch is: designerstoelen, een oude motorfiets, kristallen vazen van Val Saint-Lambert en zelfs een voetbal gesigneerd door onze Rode Duivels.

Je parcours loopt via zeven themakamers, gaande van democratie tot migratie en solidariteit. Alles is doorspekt met geschiedenis-weetjes, getuigenissen en voorwerpen die je trots maken om Belg te zijn.

8. De Industriële Revolutie in het Gentse Industriemuseum

Tijdens de industriële revolutie en de belle époque wordt België het tweede meest geïndustrialiseerde land ter wereld. Het lijkt een glorietijd. maar dat was niet voor iedereen zo. 

Veel arbeiders leefden in mensonterende omstandigheden of, zoals dokter Mareska het zei, vol duisternis, verzwakking en verpesting. Vooral in Gent was de industrie sterk aanwezig en daaraan herinnert het Industriemuseum ons. In deze oude katoenfabriek - waar je de machineolie nog kan ruiken -  wekken grote en kleine verhalen de industriële geschiedenis weer helemaal tot leven.

9. In de loopgraven van Memorial Museum Passchendaele 1917

De Eerste Wereldoorlog is misschien wel het meest verwoestende conflict uit onze geschiedenis: je leert in de aflevering over het dilemma dat Albert I voorgeschoteld kreeg, zinloos geweld en langzaam aan de draad weer oppikken. 

Dat er in die regio heel wat bloederige veldslagen hebben plaatsgevonden, bewijst ook het Memorial Museum Passchendaele 1917. De Slag bij Passendale in 1917 was een van de gruwelijkste veldslagen in onze contreien. Er vielen meer dan een miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van een schamele 8 kilometer.

In het museum herbeleef je het leven op en rond de veldslagen. Voel de rillingen over je lijf wanneer je je weg zoekt door de gereconstrueerde loopgraven.

10. De gruwel van de Tweede Wereldoorlog in Kazerne Dossin

In de laatste aflevering gaat Tom Waes langs bij Kazerne Dossin in Mechelen, een gebouw met een bitter verleden. Tussen 1942 en 1944 deed de Dossinkazerne namelijk dienst als verzamelkamp voor bijna 26.000 Joden, Roma en Sinti. Van daaruit werden zij gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Slecht 5% overleefde.

Het museum vertelt je hun verhaal en trekt het ook breder. Massageweld is helaas iets van alle tijden. De Holocaust doet ons nadenken over vrijheid, mensenrechten en discriminatie.   

Bezoek gratis meer dan 230 Belgische musea, inclusief alle musea hierboven.

Koop hier je museumpas
Reeks
Museum