Het Verhaal van Vlaanderen

In deze musea ontdek je het verhaal van Vlaanderen

In Het verhaal van Vlaanderen op Eén brengt Tom Waes de geschiedenis weer tot leven, van de eerste Homo sapiens tot de Galliërs en Bourgondiërs. Je kan dat verleden zélf van dichtbij beleven in onze talrijke Vlaamse musea. We stellen je bij elk van de eerste 5 afleveringen alvast een passend museum voor - allemaal trouwens gratis te bezoeken met een museumpas.

1. De Prehistorie in het Regionaal Archeologisch Museum

In de eerste aflevering zag je hoe we allemaal nog een stukje Neanderthaler-DNA in ons hebben, hoe mammoeten het landschap domineerden en de ijzige grond veranderde in bloeiende velden.

In het Regionaal Archeologisch Museum van Maaseik word je duizenden jaren terug in de tijd gezogen. De Maaseikenaren en Maaslanders van weleer, wat aten die eigenlijk? En zag de fauna en flora er toen al hetzelfde uit?

De jongste bezoekers mogen zich uitleven in een ontdekkingskamer waar je niet alleen mag kijken, maar ook mag aanraken! Van pijlen maken tot verkleden: in totaal zijn er maar liefst 22 doe-activiteiten.

2. Naar de Romeinen in het Gallo-Romeins Museum

Wil je net als Tom Waes middenin de heroïsche veldslagen staan tussen Caesar en de Galliërs? Plan dan een uitstapje naar Tongeren.

In het Gallo-Romeins Museum bewonder je de schat van Ambiorix, een bijzondere collectie munten. Levensechte wassen beelden, didactische filmpjes en maquettes brengen de vele topstukken tot leven.

3. Naar de middeleeuwen in Museum Kunst & Geschiedenis

In de middeleeuwen groeide ons land uit van een vergeten uithoek tot een graafschap met naam en faam. Wil je de donkere wereld van Amandus, Judith en Boudewijn ook van dichtbij beleven?

In het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark vind je opgravingen van over de hele wereld en van alle tijden. Ook de Merovingers zijn er goed vertegenwoordigd: typische klederdracht, wapens, juwelen en een zeer zeldzame drinkhoorn uit de 6de of 7de eeuw. De vinder trof die aan op de zolder van zijn grootvader.

4. Het ontstaan van de steden in the Antwerp Story

In de vierde aflevering reist Tom Waes naar Ieper, Brugge en Gent. In de twaalfde en dertiende eeuw waren dit een van de rijkste steden van Europa. Maar geld en machtshonger brengen ook onrust. 

Ook Antwerpen vertelt je graag zijn verhaal. In The Antwerp Story, verscholen in het Steen, volg je een parcours van 11 kamers vol geschiedenis. Hoe de wijken werden wat ze vandaag zijn, waar de Boerentoren vandaan komt en welke figuren de identiteit van de stad mee hebben gevormd.

5. Bij de Bourgondiërs in het Groeningemuseum

Na het dieptepunt van de pest, kroop het graafschap Vlaanderen in de 14de eeuw weer overeind en beleefde het enkele gloriejaren. Onder de slogan ‘the sky is the limit’ lieten figuren als Filips De Goede grote paleizen, boeken en kunstwerken achter. 

Handelsmetropool Brugge is schatrijk, en de Vlaamse primitieven maken gretig gebruik van de nieuwe kleurstoffen die er verscheept worden. Je zag Rogier van der Weyden in de aflevering vlijtig werken aan een portret van Filips De Goede. Een kopie van dat portret vind je terug in het Groeningemuseum in Brugge. Je vindt er trouwens ook heel wat werken van andere kunstenaars die toen floreerden, zoals Jan van Eyck of Hans Memling.

Schenk een bezoekje aan meer dan 230 Belgische musea, inclusief de musea hierboven.

Geef een museumpas cadeau
Reeks
Museum