Shop van het FOMU Antwerpen

In deze 8 museumshops scoor je al je eindejaarscadeaus

Geen goesting om over de koppen te lopen in de winkelstraten? We snappen het. Verschuil je voor de massa in deze museumshops. Je vindt er sowieso toffe gadgets om je familie en vrienden blij mee te maken. Veel (verantwoord) shoppingplezier!

1. Nooit met lege handen buiten in de winkel van het FOMU

Dat je in het FOMU fotografieboeken kan scoren, spreekt voor zich, maar dat er ook postkaartjes, polaroids en gezelschapsspellen liggen, is pas echt geniaal. De museumshop is een echt walhalla van leuke hebbedingen.

Een kaartje van Vincent Van Gogh met een kerstmuts? Check. Drag Queen memory game? Check. DIY cyanotype kit (da’s een fotografieding)? Dubbel check. En voilà, die kerstcadeaus zijn ook gefixt.

2. Pl(ez)ant, die winkel van de Plantentuin van Meise

Zei er iemand plantjes?! Jep, die zijn er in overvloed in de winkel van de Plantentuin van Meise. Speel op safe en neem een klein vetplantje mee naar huis of pik die met de schoonste Latijnse naam eruit. Je kan er altijd een plantenboek aanschaffen mocht je het ding in leven willen houden. Er ligt trouwens ook honing van bijen uit de tuin en andere lokale souvenirs. En goed om te weten: gewoon toegankelijk zonder een ticket. 

3. Nostalgie alom in het Speelgoedmuseum

Voor een nostalgische trip moet je in museumshop ‘t Hobbelpaard van het Speelgoedmuseum in Mechelen zijn. Teddyberen die je vroeger (en nu?) hebt plat geknuffeld, playmobilsets die je altijd op je Sinterklaaslijstje zette of gezelschapsspelletjes waar veel vriendschappen aan verloren zijn gegaan. ‘t Is er allemaal.

4. In het Industriemuseum is het allemaal (s)tof

Lokaal geproduceerd door mensen van nu, maar met machines van toen. In het Industriemuseum moet je ferm je best doen niet heel de winkel leeg te roven. Een pennenzak om naar te staren tijdens het blokken, stoffen vlaggetjes voor wanneer er weer iemand jarig is, notitieboekjes voor al je kerstwishlists … Zorg er maar voor dat je alles nog kan dragen. Of koop gewoon nog een totebag om je aankopen in te steken. Probleem opgelost.

5. Belgische trots in het BELvue Museum

Het BELvue Museum toont de pracht en praal van ons kleine landje. Een receptenboek voor Brusselse wafels, postkaartjes, sleutelhangers … er valt heel wat te zien. Een pak frieten kan je er helaas niet krijgen, maar loop even de Kunstberg naar beneden en de geur komt je al gauw tegemoet.

6. Chique ‘decoratiedinges’ in de Brugse musea

De Brugse musea zijn niet alleen begeerde trekpleisters voor toeristen, maar ook uitstekende stops voor je decoratiedrang. Naast kunstboeken, kan je er namelijk ook posters vinden met oldschool schilderijen of kleine replica’s uit de musea. Ideaal om je te profileren als kunstkenner bij je vrienden wanneer ze op bezoek komen.

Dit zijn de Brugse musea

7. Bangelijk breekbare business in het GlazenHuis

Kleine tip: bezoek deze museumshop niet met een té grote rugzak. In de Glasshop van het GlazenHuis staat namelijk één ding centraal: glas. Vazen, sieraden of drinkglazen in de fleurigste kleuren, het een al wat prijziger dan het ander, wisselen elkaar af. Allemaal home made door de glasblazers van het museum, residenten of freelancers. 

8. Brood en pintjes in het Bakkerijmuseum

Ahhh, de geur van versgebakken brood. Zalig, toch? De shop van het Bakkerijmuseum is er rijkelijk mee gevuld. Chapeau voor wie hieraan kan weerstaan.

Niet alleen die pateekes trekken je aandacht, maar ook heel wat streekproducten, zoals jenever en confituur, stelen de show. Er is zelfs bier op basis van brood en receptenboeken voor wie zelf eens met zijn handen in het deeg wilt zitten.  

Schenk een bezoekje aan meer dan 230 Belgische musea, inclusief alle musea hierboven.

Geef een museumpas cadeau
Reeks
MuseumWinter