Week van de korte keten

De Week van de Korte Keten: hier kan je naartoe

Tijdens de Week van de Korte Keten, van 14 tot 22 mei, kan je overal in je buurt op zoek naar lokaal lekkers. Ontdek hier de lekkerste activiteiten: van zelfplukboerderijen tot fietsen door een serre.

Tijdens de Week van de Korte Keten zetten heel wat producenten en organisaties lokale producten in de kijker, recht van bij de boer. Want met een korte keten leggen producten een zo kort mogelijke weg af naar de consument: zo weet jij waar je eten vandaan komt, en de boer verdient een eerlijke prijs.

Benieuwd om dat proces van dichtbij mee te maken? We kiezen alvast 5 leuke (én lekkere) activiteiten uit: 

 

1. Doe het zelf in een plukboerderij

Zin om zelf je handen uit de mouwen te steken? Trek naar een plukboerderij waar je zelf groenten, fruit of bloemen mag oogsten om mee naar huis te nemen.

Zelfplukboerderij Kleinigeitje in Oudenaarde, bijvoorbeeld: op de belevingsboerderij kan je je eigen boeket of bessen plukken, maar ook de pluizige angorgeitjes knuffelen die er rondhuppelen - en zelfs hun mohairwol meenemen om iets warms van te breien. 

 

2. Heerlijk fietsen in Roeselare

In Roeselare spring je op je fiets voor een belevings- en proefroute langs lokale producenten. Fiets dwars door een serre, tussen de koeien of kijk achter de schermen van de boerderijen die je passeert. Aan elke halte is er een quizronde over gezonde voeding en mag je iets proeven, van appelsap tot paddenstoelen. 

 

3. Feest in de buurderij

Heb je al eens gehoord van een Buurderij? Dat is een netwerk van lokale boeren en andere producenten die hun producten samenbrengen: je bestelt je boodschappen online, en een keer per week kan je je bestelling gaan ophalen op een marktje waar je meteen ook een praatje slaat met de boer. 

In de meeste buurderijen valt er tijdens de Week van de Korte Keten iets te beleven: proeverijen, extra streekproducten ... 

 

4. Lokaal graan in het Bakkerijmuseum

Ook  het Bakkerijmuseum in Veurne zet lokale producten in de kijker. De bakker van het museum stookt zijn houtoven warm en bakt heerlijk ambachtelijk brood en ovenkoeken met bloem van West-Vlaamse bodem. Als je nog een dessertje wil, kan je in het museumcafé terecht voor taartjes van lokale ondernemers. 

 

5. Op pad met de imker in Genk

Bijen zorgen niet alleen voor lekkere honing, maar ook voor de bevruchting van veel planten en gewassen: we hebben ze dus broodnodig om groenten en fruit te kunnen kweken. In Genk mag je op stap met een imker om te helpen werken in de bijenkassen, en achteraf proef je de honing van de imkerij, en heel wat ambachtelijk lekkers dat ermee gemaakt wordt. 

     

Hier kan je naartoe tijdens de Week van de Korte Keten