Kersenbloesems in de Japanse Tuin

De vijf leukste lente-uitjes

Van heerlijk geurende magnolia's tot zeeën van roze kersenbloesems: hier kan je de lente zien ontluiken.

 

1. Magnolia's in Meise

In de Plantentuin van Meise zijn het de magnolia's die het begin van de lente aankondigen. En aprilse grillen of niet: wie de bloeiende magnolia's heeft gezien is de winter op slag vergeten. Een speciaal parcours leidt je langs tientallen variëteiten, met sierlijke bloemen en klinkende namen als komkommermagnolia, regenschermmagnolia of leliebloemmagnolia. Intussen heb je meteen ook de rest van de Plantentuin verkend - ook daar laat de lente zich overal zien en ruiken. 

 

2. Kersenbloesemfeest in de Japanse Tuin

In Japan wordt elk jaar gretig afgeteld naar de kersenbloesemperiode. De Japanse Tuin in Hasselt doet niet anders en opende in april weer zijn deuren voor Hanami, het kersenbloesemfeest.  Dwaal door de tuin en laat je betoveren door een zee van witte en roze bloemen, tussen kabbelende watervallen en unieke koivissen: een indrukwekkend schouwspel. 

Liever wat meer beweging? Trek op 24 april naar de Japanse Tuin voor Wereld Tai Chi Dag en maak kennis met de rustgevende bewegingskunst. 

 

3. Ravotten op de Buitenspeeldag

Kleine koters rondlopen die het voelen kriebelen in het bloed? Op 21 april is het weer Buitenspeeldag! Dat wil zeggen dat er een hele namiddag lang niks te zien zal zijn op hun favoriete tv-zender, maar buiten is er des te meer te doen. Op tal van plekken in Vlaanderen en Brussel snuif je de lente op, terwijl je kinderen een hele middag lang naar hartelust ravotten en wilde avonturen beleven - helemaal coronaproof, natuurlijk. 

 

4. De sierbloemen van Lochristi

Wist je dat Lochristi de hoofdstad van de sierteelt is? Al decennialang worden hier de mooiste sierbloemen gekweekt. Het Sierteeltmuseum vertelt je er alles over: ontdek hoe de sierteelt ontstond en groeide in de streek. Maar het allermooiste aan het museum is onngetwijfeld de grote tuin die errond ligt: tussen de ontelbare bloemen- en plantensoorten, oude werktuigen en prachtige serres is het heerlijk wandelen en picknicken. 

Maak achteraf zeker nog een fietstochtje langs de vele kwekerijen in de streek. Tussen de velden vol bloemen is het heerlijk wandelen en fietsen. 

 

5. Binnengluren bij BANAD

Als je klaar bent met je eigen lenteschoonmaak, dan is het tijd om eens in een ander huis binnen te piepen. En dat is precies wat het Brussels Art Nouveau en Art Deco Festival (kortweg BANAD) belooft: de mooiste huizen en gebouwen van de hoodfstad zwaaien hun deuren open voor nieuwsgierige bezoekers. Bewonder de wonderlijke interieurs die verstopt zitten achter indrukwekkende gevels, kies voor een architecturale stadswandeling of laat je leiden door een gids. 

 

Lees ook 

Reeks
Lente