Heide Hinrichs - ringing critical forests

De perfecte kunstwandeling in Gent

Een dagje op stap in Gent? Volg deze route langs de meeste kunstige plekken in de stad.

Galerie Tatjana Pieters

- Nieuwevaart 141

“Kunst kan bijdragen tot een positieve verandering in de maatschappij die het dringend nodig heeft.” Dat is de gedachtegang die schuilt achter de Galerie Tatjana Pieters. Het is dan ook meer dan logisch dat ze kiest voor progressieve en innovatieve kunstenaars zoals Ria Bosman en Paul Pretzer, die er momenteel tentoonstellen.

De Gentse kunstenaar Bosman is gekend voor het het gebruik van verschillende geverfde textiellagen op het doek. Het contrast tussen die verschillende lagen maakt haar werken zo fascinerend. Pretzer haalt zijn inspiratie dan weer uit zijn eigen fantasie. Zo vormt hij alledaagse objecten om tot mythische wezentjes, wat vaak interessante taferelen oplevert.

019

- Dok-Noord 5L

019 is een project van het Gentse collective ‘Smoke & Dust’. Ze toverden een verlaten fabriek om tot een tentoonstellingsruimte. Wat interessant is aan dit project is de open benadering. De tentoonstelling wordt niet enkel gecureerd door kunstenaars maar ook door architecten, uitgevers en grafische ontwerpers, waardoor de exhibities vaak unieke decors hebben.

Kristof De Clercq Gallery

- Tichelrei 82

Ondertussen zitten we in hartje Gent. In deze galerie is voornamelijk schilderkunst en abstracte kunst te bewonderen, maar dat wil niet zeggen dat andere kunstvormen hier niet aan bod komen.

Peter Morris is de kunstenaar die er momenteel tentoonstelt. Hij onderscheidt zich van andere kunstenaars door het individualisme opzij te schuiven en te focussen op het samenbrengen van de stijlen van allerlei soorten kunstenaars. Zo ziet hij de exhibitie niet als een kans om zijn werk te tonen maar als een kans om in interactie te treden met andere kunstenaars.

Kunsthal Gent

- Lange Steenstraat 14

De kunsthal is gevestigd in een veertiende-eeuws karmelietenklooster. Hier wordt kunst in alle soorten en maten tentoongesteld. Er is zowel een permanente collectie die continu aangevuld wordt, als een wisselende tijdelijke collectie.

De permanente collectie of de ‘endless exhibition’ is een experiment om te zien of kunst voor een lange periode relevant kan blijven. Deze collectie wordt continu aangevuld met nieuwe kunst waardoor de ‘oude’ kunst continu in een nieuwe context geplaatst wordt. Opgepast: de kunsthal is doorheen de week enkel op afspraak te bezoeken.

Galerie Pont & Plas

- Hooiaard 6

Galerie Pont & Plas is niet zoals de andere galeries. Deze galerie focust namelijk op handgemaakte kunstjuwelen van zowel lokale- als internationale artiesten. In dit pand kan je unt u de ambachtskunst van juwelen smeden van dichtbij bekijken. En dichtbij mag je vrij letterlijk nemen want je kan de juwelen zelfs uit de lades halen om ze zorgvuldig te inspecteren.

Buiten sieraden heeft de galerie ook een arsenaal aan andere kunstvormen. Deze werken zijn echter altijd gelinkt aan de juwelen die er tentoongesteld worden.

Sous-Sol

- Hoogpoort 41

De voorlaatste stop is de oudste locatie van de wandeling, namelijk een dertiende-eeuwse kelder. Hier zijn verschillende soorten antieke drukkunsten te bewonderen. Van linosnedes tot houtgravures, deze plek heeft het allemaal.!

Naast werk van andere kunstenaars tentoon stellen, maakt de eigenaar ook zijn eigen prints met een negentiende-eeuwse ijzeren handpers. De antieke pers is al reden genoeg om Sous-Sol te bezoeken. Bovendien worden alle werken gedrukt op oud, handgemaakt papier voor de ‘final touch’.

KIOSK

- Louis Pasteurlaan 2

Als afsluiter hebben we voor exhibitieruimte KIOSK gekozen. De huidige expo ‘x’ focust op het aspect kunst zonder naar de naam of de bekendheid van de artiesten te kijken. De anonimiteit is echter niet het doel van de expo. Het is eerder een experiment waarin de kunstenaars zichzelf op de proef stellen om te zien hoeveel ze nog waard zijn zonder hun naam of faam.

Reeks
Museum