Xavier Hufkens - Matt Connors - Halved Fish (Boys Day)

De perfecte galeriewandeling in Brussel

Brussel, de hoofdstad van Europa. Het is dan ook meer dan logisch dat er hier een schat aan kunstwerken te ontdekken valt. Maar waar moet je beginnen? Deze galeriewandeling neemt je mee langs de beste plaatsen in Brussel om gratis kunst te bewonderen.

1. Gladstone Gallery

- Grotehertstraat 12

Gladstone Gallery is een internationaal bekende galerie die ook een locatie heeft in New York. Hier wordt voornamelijk moderne en hedendaagse kunst tentoongesteld. In de huidige expo Wolf’s hour is het werk van de Argentijnse Vivian Suter te bewonderen. Suter is een veteraan in de kunstwereld. Er worden zowel recente als oudere werken tentoongesteld.

In tegenstelling tot normale expo’s waar werken zorgvuldig hun plaats aan de muur krijgen, zijn de werken van Suter overal terug te vinden in de galerie : op het plafond, de trappen, de muren en zelfs op de vloer.

2. Baronian Xippas

- Isidore Verheydenstraat 2

De volgende expo is zeker een aanrader voor alle fans van grafische vormgeving. In Baronian Xippas worden namelijk werken van John Phillip Abbott tentoongesteld die experimenteert met de grens tussen typografie en beeld.

Abbott gaat zeer gestructureerd te werk, waardoor zijn kunst zeer georganiseerd overkomt. De schilder gebruikt een breed arsenaal aan technieken. Zo experimenteert hij met verschillende combinaties zoals acrylverf en spuitbussen, of stencils en tape. Op deze manier vindt Abbott zichzelf continu opnieuw uit.

3. Rodolphe Janssen

- Livornostraat 35

Next up: een feministisch statement. Emile Mae Smith vormt klassieke kunstwerken om tot surrealistische meesterwerken. Hierin focust ze op het vrouwelijke zonder de vrouwelijke vorm in beeld te brengen.

De vervanging voor de vrouw: een bezemsteel. Hiermee wil ze het onderwerp objectiveren en awareness creëren over de rol van de vrouw doorheen de geschiedenis. Nog altijd ziet de kunstwereld de vrouw te vaak louter als een (lust)object.

4. Xavier Hufkens

- Van Eyckstraat 44

Na het surrealisme van Smith kom je terecht bij de perfecte samenstelling van vormen en kleuren. Matt Connors laat zich in de expo ‘Swap’ inspireren door verschillende kunststromingen zoals abstractie, minimalisme, design, muziek en zelfs proza en poëzie. 

 Zijn complexe en speelse kleurenpaletten zijn zowel intrigerend als intuïtief waardoor je aandacht onmiddellijk getrokken wordt.  

Connors werkt vaak met geometrische vormen maar toch blijven al zijn werken uniek. Er is geen enkele vorm van herhaling in te ontwaren, ook al zijn al zijn werken met elkaar verbonden.5. Meessen De Clercq

- Abdijstraat 2A

In Meessen De Clercq is de Franse artiest Benoît Maire te bewonderen. Maire is een veelzijdig kunstenaar die onder andere actief is op vlak van film, fotografie, maar ook collages en zelfs performance art. In de galerie worden echter voornamelijk sculpturen en schilderwerken tentoongesteld.

Een terugkerend element in zijn schilderijen zijn wolken. Hij ziet wolken als symbool voor het sterrenkijken, een eeuwenoude bezigheid die de mensheid doorheen de eeuwen gevormd heeft. De sterrenhemel ligt aan de basis van ons verlangen naar meer. Vroeger op het vlak van religie en wetenschap, maar ook vandaag op het vlak van technologie en buitenaards leven.

6. Almine Rech Gallery

- Abdijstraat 20

In de laatste galerij op de kaart zijn er maar liefst drie artiesten te bewonderen. Andrea Marie Breiling is hier één van. In tegenstelling tot veel andere schilders werkt ze enkel met spuitbussen. Door meerdere lagen te stapelen lijkt ze wel een 3D, idyllisch droombeeld te creëren.

Aaron Johnson is de tweede artiest op de lijst. Deze kunstenaar integreert veel denkbeeldige en monsterlijke wezens in zijn schilderijen waardoor hij je vrijwel letterlijk meeneemt in zijn eigen fantasieën.

De laatste artiest, Mehdi Ghadyanloo combineert minimalistische vormen met een surrealistische sfeer om trompe-l’oeil meesterwerken te maken.

Reeks
Museum