schilderij

De perfecte galeriewandeling in Antwerpen

Op zoek naar kunst in Antwerpen? Deze wandeling neemt je mee langs zeven verbluffende galeries.

- Museumstraat 29

De wandeling begint bij ‘Modern Shapes Gallery’ in de Museumstraat. Zoals de naam al doet vermoeden zijn hier voornamelijk sculpturen te zien, met een focus op keramische voorwerpen. De galerie stelt kunstwerken tentoon die op de grens liggen tussen kunst, design en architectuur. Dit is zeker interessant als je verschillende kunstvormen wil ontdekken. De galerie is net van locatie veranderd en opent zijn deuren op dit nieuwe adres op 4 maart.

Galerie Van Campen & Rochtus

- Leopold De Waelplaats 24

De volgende galerie is dan weer iets minder niche. Hier worden schilderijen, tekeningen, sculpturen en zelfs beeldhouwwerken tentoongesteld. In de huidige exhibitie komt de kunstenaar Jef Van Campen aan bod. De 87-jarige kunstschilder is een veteraan op het vlak van zeelandschappen en boten schilderen en hij zit al meer dan 50 jaar in het vakgebied. Het is dan ook vanzelfsprekend dat zijn huidige tentoonstelling ‘water’ heet.

- Pourbusstraat 19

NK Gallery ziet zichzelf als de culturele brug tussen Rusland en België, met als oprichter ‘Nadia Kotova’, die afkomstig is van Rusland. De huidige exhibitie focust op de kunstenares Sabine Pigalle. Zij haalt haar inspiratie uit de geschiedenis van religies en uit mythen. Ze maakt collages van portretten en zet deze om naar hedendaagse kunst terwijl ze de link naar de eeuwenoude kunst behoudt.

- Pourbusstraat 3-5

Na enkele meters wandelen, kom je aan op de volgende bestemming: Keteleer Gallery. Hier wordt momenteel zowel fotografie als schilderkunst tentoongesteld. De fotografe ‘Anna Vogel’ brengt vibrerende lijnen aan over haar foto’s zodat de achtergrond wazig wordt. Hierdoor focust ze meer op het subjectieve en de interpretatie van haar werken dan op het onderwerp zelf. Floris Van Look is de tweede artiest wiens werk hier tentoongesteld wordt. Hij ziet creativiteit als een mes dat aan twee kanten snijdt. Met zijn werk wil hij tonen dat we ons niet altijd moeten laten verleiden door de verlangens die ons brein ons oplegt.

Gallery Sophie Van de Velde is één van de laatste stops op de kaart. Deze mag zeker niet van het lijstje ontbreken. Momenteel is er een exhibitie te zien van John Stezaker, een conceptuele kunstenaar uit Groot-Brittannië. Stezaker maakt al sinds de jaren ‘70 collages van verschillende soorten beelden en silhouetten. Zo haalt hij inspiratie uit zaken zoals cinematografie, publiciteitsfoto’s en zelfs postkaarten. Deze beelden vormt hij dan om tot een innoverend en fascinerend kunstwerk. Buiten deze locatie bezit Sofie Van de Velde nog een andere galerie op het Zuid die zeker een bezoek waardig is.

- Jos Smolderenstraat 18

100 meter verwijderd van de vorige galerie bevindt zich ‘Everyday Gallery’. Hier zijn de kunstenaars Tom Volkaert en Daan Gielis te zien. Gielens ziet de de kunstwereld als een wereld van het subjectieve. Hij vertelt een verhaal waarin de kijker zelf de verhaallijn moet bepalen. Er is geen concrete manier om zijn werken te interpreteren. Volkaert vertrekt dan weer vanuit de toevalligheid der dingen. Hij experimenteert met de temperaturen en de tijden van de oven zodat hij nooit weet wat er exact van zijn werken terecht zal komen. De resultaten van deze ‘fouten’ ziet hij als een toegevoegde waarde aan zijn werk.

De kers op de taart is de Tim Van Laere Gallery. De galerie heeft doorheen de jaren een indrukwekkende reputatie opgebouwd in binnen- en buitenland. Het feit dat de twee artiesten die er momenteel tentoonstellen uit Japan en Duitsland komen, zegt al genoeg. De huidige exhibitie bestaat uit keramische maskers van Jonathan Meese en tekeningen vol hoop van Marcel Dzama. Als je geen tijd hebt om alle galeries te bezoeken, moet je zeker tijd maken voor de Tim Van Laere Gallery.